Orientační nabídka


 

Obnova lesů v Krušných horách by stála až 5 mld. korun

9
Už před čtyřmi lety konstatovali v závěrečné zprávě odborníci z pracovní skupiny ustavené Ústeckým krajem, že kompletní rekonstrukce asi 26 000 hektarů poškozených lesů v Krušných horách by přišla na 3,5 – 5 miliard korun. Takové náklady by musel samozřejmě vynaložit stát. Miliony ovšem poskytuje vlastníkům lesa i samotný Ústecký kraj.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 11. července 2013

Se současným stavem v některých lokalitách na Chomutovsku se seznámil v tomto týdnu hejtman Oldřich Bubeníček, radní Arno Fišera s gescí m.j. za životní prostředí, a také Monika Zeman, zástupkyně ředitele krajského úřadu a pověřená vedením odboru zemědělství a životního prostředí krajského úřadu. V porostech obhospodařovaných Městskými lesy Chomutov na území kolem Hory Svatého Šebestiána (Chomutov tady i v jiných lokalitách hor vlastní asi 3000 ha) je doprovázeli i představitelé společností městských lesů Chomutov, Most a Jirkov (tři největší vlastníci lesů v Krušných horách po společnosti Lesy ČR, státní podnik), odborníci z Lesů ČR, z odboru ekonomiky lesního hospodářství Ministerstva zemědělství ČR a rovněž profesor Oldřich Mauer, DrSc. z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně, náš přední odborník na zakládání a pěstění lesů.

„Přesvědčili jsme se, že i když se už leccos mění k lepšímu, situace v krušnohorských lesích je vážná. Především trpí porosty smrku pichlavého, který byl vysazován jako náhradní dřevina a nyní je katastrofálně napaden houbou kloubnatkou smrkovou. Ústecký kraj si je vědom vážnosti situace, ale řešení, především peníze, musí přinést stát. Ten chce energii od Ústeckého kraje, ale musí je také do obnovy krajiny vracet,“ řekl nám hejtman Oldřich Bubeníček.

V nadmořské výšce kolem 850 metrů si vedení kraje a odborníci prohlédli závažnost poškození smrku pichlavého. Kromě kloubnatky, jež ničí nezvratně větve a jehličí,  napadá smrk v kořenových systémech houba václavka (na povrchu ji sbíráme jako jedlou houbu) a na porostech náhradních dřevin se výrazně podepisují í mrazy, vítr, kyselost půdy i škodliviny ovzduší.  Je pravdou, že zde je už  situace pro budoucnost výrazně optimističtější. Náš přední odborník na pěstění lesů Prof. Mauer ukázal hejtmanovi a jeho doprovodu nejvíce poškozené porosty, které jsou především u smrku pichlavého na konci životnosti, ale také nové výsadby smrku ztepilého a dalších dřevin. K těm, které jsou budoucností zdravých lesů Krušných hor, patří dub, kterého na některých osazovaných lokalitách (musí být shora kryt smrkem a proti okusu zvěří i oplocenkami) musí být v počátcích až 15 000 sazenic na hektaru.

V těžkých klimatických podmínkách na Krušných horách se o les starají kromě zmíněných organizací městských lesů i lesní správy Lesů ČR i někteří soukromí vlastníci včetně církví. Poškozeny jsou desetitisíce hektarů, a to i na německé straně - tam potřebuje obnovu  asi 38 tisíc hektarů lesů, ale při odlišných klimatických podmínkách (vítr) jde převážně o porosty v nižších nadmořských výškách. Účastníci výjezdového pracovního jednání hovořili rovněž o končícím Programu na podporu hospodaření v lesích Ústeckého kraje na roky 2007 – 2013 a také o přípravě na nový Operační program životního prostředí českého Ministerstva ŽP. Samozřejmě, že diskuse se týkaly hlavně nedostatku peněz na udržování lesů, obnovu, udržování jejich vodohospodářské i třeba rekreativní funkce nebo také příprav rozpočtů a projektů na rok 2014 a roky další.

Kontakt:

Mgr. Zbyněk Šebesta, oddělení tiskových informací

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 742

Mob.:+420  603 192 629

             Mail:   sebesta.z@kr-ustecky.cz

1
V nadmořské výšce cca 850 metrů n. m., kde hospodaří v lesích společnost Městské lesy Chomutov.

Zcela vpravo je hejtman Oldřich Bubeníček. Nadpis

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 11.7.2013 / 11.7.2013 | Schváleno / Zrušeno: 11.7.2013 / 10.8.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém