Orientační nabídka


 

Obnova rašelinišť na Krušných horách

a
Na téměř dvaceti hektarech rašeliniště na Cínoveckém hřbetu v Krušných horách byla vloni zahájena revitalizace původního přirozeného prostředí několika druhů unikátních živočichů a rostlin.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 12. května 2011

Je výsledkem realizace úkolů z Memoranda Ústeckého kraje se společností RWE Transgas Net  a občanským sdružením Daphne ČR –Institutem aplikované ekologie. V rámci projektu Blíž k přírodě financovaného společnosti NET4Gas (nynější obchodní název Transgas Net) vznikne u Cínovce a později i na rašeliništi U jezera a na Velkém tetřevím tokaništi ve východním Krušnohoří soustava  několika stovek dřevěných přepážek. Ty budou znovu zadržovat vodu, začne narůstat vrstva rašeliny a do zmíněných oblastí se tak vrátí původní ekosystémy. Jak řekl na včerejším setkání realizátorů projektu s novináři náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Arno Fišera,  obnova životního prostředí a péče o něj patří k prioritám kraje. Konkrétně v oblasti východní části Krušných hor  musíme zastavit negativní změny v ohrožených ekosystémech, podporovat evropsky významná stanoviště a druhy v tzv. Ptačí oblasti a revitalizace rašelinišť přispěje také k lepší retenční schopnosti krajiny a tedy k prevenci proti možným povodním. Všechna tři zmíněná rašeliniště jsou zahrnuta do seznamu mezinárodně významných mokřadů Ramsarského výboru (po vzniku samostatné ČR byl ustaven v roce 1993 Český ramsarský výbor. Na našem území je vyhlášeno dvanáct významných mokřadů, nejnovějšími jsou Krušnohorská rašeliniště z r. 2006,  jediná v Ústeckém kraji).

   Revitalizace tří lokalit rašelinišť ve východní části Krušných hor je největším nestátním projektem v ČR. Pod patronací Ústeckého kraje je vedoucím projektu Daphne ČR, realizátorem o. s. Ametyst a generálním partnerem a financujícím NET4Gas, tedy společnost, jež staví v ČR plynovody.

   V západních Krušných horách je v současné době ve stadiu příprav podobný, tentokrát přeshraniční projekt Revitalizace rašelinišť mezi Horou Svatého Šebestiána a Satzungem v německém Sasku. Vedle realizátorů z Německa k nim patří také Ústecký kraj. Tento projekt je podporován v rámci Programu Cíl 3 / Ziel 3 Evropským fondem pro regionální rozvoj a samotné revitalizace započnou již příští rok.

 

Připravil Mgr. Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

1
Informace novinářům podali před samotnou prohlídkou rašelinišť (zleva) jednatel NET4Gas Jan Nehoda

a námětek hejtmanky Arno Fišera. Vpravo je zástupkyně ředitele Krajského úřadu Ústeckého kraje Monika Zeman

2
U jednoho z rašelinových polí

 

3
Stovky přírodních přepážek budou postupně vybudovány tady na Cínoveckém hřbetu i na dalších místech.

4

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 12.5.2011 / 12.5.2011 | Schváleno / Zrušeno: 12.5.2011 / 11.6.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém