Orientační nabídka


 

Obnova rašelinišť v Krušných horách

logo ÚK
Ústecký kraj a státní podnik Lesy ČR se společně se státními lesy v německé spolkové zemi Sasko a dalšími partnery zapojil do významného projektu, který přispěje k ochraně a obnově rašelinišť v Krušných horách. Konkrétně jde o oblast mezi saským Satzungem a českou Horou Svatého Šebestiána, v okrese Chomutov.
 

 
 

Na tomto území budou postupně do konce roku 2014 postaveny přehrážky pro zadržení vody a svedení vody zpět do rašelinišť. Využit bude místní materiál, především rašelina a dřevo. Péče o rašeliniště přispěje také k zachování důležitého životního prostoru pro ohroženého tetřívka obecného.

 Tento týden se v rašeliništní oblasti – Gabelheide, poblíž obce Satzung u Marienbergu v Sasku, konalo slavnostní zahájení projektu, jenž je oficiálně nazýván „Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung - realizační fáze“. Na projekt se podařilo získat i podporu fondů Evropské unie – Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko – Cíl 3 / Ziel 3.

Lesy ČR budou na našem území v rámci projektu pracovat na pozemcích spravovaných Lesní správou Lesů ČR Klášterec. Na obou stranách hranice bude revitalizováno okolo 160 hektarů v několika rašelinných komplexech Krušných hor.

Kromě Lesů ČR je účastníkem projektu na české straně také Ústecký kraj, v Sasku pak Staatsbetrieb Sachsenforst, Sächsisches Landesamt für Umwelt (FfULG), Zweckverband Naturpark „Erzgebirge/Vogtland“ a Landesdirektion Chemnitz. Vedoucím partnerem jsou saské státní lesy Staatsbetrieb Sachsenforst.

Po slavnostním zahájení se uskutečnila v čerstvě zasněžené zimní krajině pochůzka na jedné z lokalit projektu, kde byla mimo základní informace o projektu názorně předvedena ukázka zbudování přehrážky pásovým bagrem.

Ústecký kraj a  Lesy ČR vnímají partnerství v přeshraničním projektu jako prohloubení spolupráce se saskými kolegy, s nimiž společně přispějí k uchování unikátních rašelinišť jako nedílné součásti krušnohorské přírody.

 

Připravil: Lesy ČR a OTI

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 2.11.2012 / 2.11.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém