Orientační nabídka


 

Obraz Jany Melicharové reprezentuje Ústecký kraj v Bruselu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Logo Dvacítky
Součástí českého předsednictví v Radě Evropské unie je mnoho doprovodných akcí, včetně kulturních a uměleckých. Řada z nich byla a připravuje se i do ČR a Ústeckého kraje, jiné jsou pořádány pro bruselskou veřejnost a návštěvníky z celé Evropy. K nim patří i výstava "Dvacítky - Generace nové Evropy".
 

 
 

Tisková zpráva z 21. března 2009

V budově Berlaymontu, kde sídlí v Bruselu Evropská komise, byla 18. března zahájena slavnostní vernisáží výstava „Dvacítky – Generace nové Evropy“. K účasti na této velké celoevropské umělecké akci vyzvaly mezi jinými všechny české kraje své mladé výtvarníky a umělce. Cílem bylo shromáždit v hlavním městě Evropy nejlepší díla mladých autorů, která by zhmotnila jejich pohled a představy o minulosti, současnosti i budoucím vývoji společného kontinentu. Do Dvacítky se mohli přihlásit umělci dvacetiletí, kteří se narodili v roce 1989, zlomovém roku pro střední a východní Evropu, ale i ti starší. Vernisáže „Twenties – Generation new Europe“ se zúčastnili vedle představitelů jednotlivých zemí Evropy, z ČR i některých krajů, také europoslanci a další hosté. Významně se do organizace celé akce zapojili také pracovníci odboru kanceláře hejtmanky a také Markéta Pokorná, zástupkyně Ústeckého kraje v Bruselu.

 

Náš region, nejsevernější kraj České republiky, reprezentuje v Bruselu dílo United Colours of Europe, olej na plátně symbolizující těsné a do budoucna snad již nezničitelné spojení nejen zakládajících zemí EU, ale všech dalších. Autorkou díla je učitelka a výtvarnice Jana Melicharová z Ústí nad Labem. Její dílo bylo zařazeno nejen na výstavu, ale také do unikátního soutěžního katalogu. Autorka se rozhodnutím Rady Ústeckého kraje zúčastní 21. dubna slavnostního ukončení bruselské výstavy, přičemž v Bruselu bude pobývat na náklady kraje ve dnech 20. - 22. dubna. Po prezentaci vybraných evropských děl v Berlaymontu se výstava „Dvacítky – Generace nové Evropy“ totiž přesune ve dnech 14. – 21. dubna do sídla Výboru regionů. Mezinárodní porota vybere v závěrečný den výstavy (má podtitul Dvacet let po pádu železné opony) nejlepší dílo, jež bude Výboru regionů darováno a trvale vystaveno v jeho prostorách jako upomínka krajů České republiky na její letošní předsednictví v Radě Evropy.

 

Připravil Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz

www.kr-ustecky.cz

 

Na vernisáži
Z vernisáže výstavy "Dvacítky- Generace nové Evropy" v Bruselu

Z výstavy
Část výstavy v Berlaymontu s obrazem United Colours of Europe

Jana Melicharová
Jana Melicharová se svým obrazem, který je nyní v Bruselu
(Foto: Zastoupení ÚK v Bruselu - 2x a Fr. Janačík - 1x)

Logo

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 21.3.2009 / 21.3.2009 | Zveřejnit od-do: 21.3.2009-20.4.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém