Orientační nabídka


 

Ocenění za zachování a rozvoj lidových tradic Ústeckého kraje v roce 2020 "ZLATÝ DŽBÁNEK"

ZLATÝ DŽBÁNEK
Radou Ústeckého kraje byl oceněn:
- Roman Klinger z Mikulášovic za zachování a udržování lidových řemesel v Ústeckém kraji
- Partnerský spolek Litvínov, o. p. s. za zachování a udržování lidových tradic v Ústeckém kraji
V předchozích letech bylo zvykem předávat ocenění v rámci akce „Vánoce v Zubrnicích“, ale vzhledem k pandemii COVID 19 se tento velmi příjemný společenský akt bohužel neuskutečnil. Setkání se zástupci Ústeckého kraje bude připraveno po rozvolnění přijatých opatření v souvislosti s pandemií koronaviru.
Každý obdarovaný obdržel finanční dar ve výši 10 000,- Kč, při osobním setkání obdrží věcný dar v podobě keramického džbánku a diplom.
 

 
 
V "Mikulášovických proudech 2/2020" se můžeme dočíst o zásluhách Romana Klingera z Mikulášovic na zachování lidových tradic spojených s betlémářstvím:

"Stavění betlémů, ať už kostelních nebo domácích, je krásná tradice, která má ve Šluknovském výběžku dlouhou historii. Většinou je spojená s původním obyvatelstvem, ale v posledních letech to vypadá, že se blýská na lepší časy a že domácí betlémy zdobí na Vánoce stále více domácností.
Velkou a nikoliv jedinou chloubou mikulášovického kostela je bezpochyby betlém. Před druhou světovou válkou jej zhotovil rožanský řezbář Franz Rosche, kostel se z něj však netěšil dlouho. Brzy po druhé světové válce jej rozkradl místní občan a dlouhou dobu byl považován za ztracený. Nenechavcovi potomci však před několika lety kradené figury prodali, a tím se začala psát nová etapa života kostelního betlému. Roman Klinger figury objevil a za nemalý peníz odkoupil, se schirgiswaldským spolkem betlémářů vyrobil chybějící krajinu a nechal zhotovit nové figury náhradou za ty chybějící.
Mikulášovický kostelní betlém byl k vidění v celé své kráse během vánočních svátků, ale také při lednové výstavě betlémů, která se už natolik vžila, že jí lze směle přiřadit přívlastek tradiční. Kostelní betlém byl doplněn o nové figury, které tak měly velkou premiéru. Celkový počet vystavovaných betlémů dosáhl přibližného počtu 250 a zahrnoval jak dřevěné domácí betlémy, tak varianty papírové, tkané, keramické, skleněné a další."

- Partnerský spolek Litvínov, o.p.s., mimo jiné občanům Litvínova i okolí nabízí cyklus přednášek o historii i současnosti města i celého regionu Krušnohoří spolu s navazujícími nabídkami exkurzí za poznáním kořenů života i současnosti v blízkém i vzdálenějším okolí doma i za hranicemi. Pro veřejnost pořádají řadu výstav a kurzů původních lidových řemesel např. paličkování, intarzie.
 
Zodpovídá: Karina Strnadová
Vytvořeno / změněno: 18.1.2021 / 18.1.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém