Orientační nabídka


 

Odborná konference se zabývala krizí zdravotnictví

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
O tom jaké změny čekají lékaře a pacienty v roce 2006 jednali 4. dubna účastníci konference Zdravotnictví na scestí - Přežije rok 2006? Ve velkém jednacím sále krajského úřadu se na ní sešlo několik desítek zástupců zdravotnických zařízení, krajský zastupitelů, ambulantních lékařů, lékárníků nebo zdravotních pojišťoven.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 6.4.2006

 

 

Odborná konference se zabývala krizí zdravotnictví

 

 

O tom jaké změny čekají lékaře a pacienty v roce 2006 jednali 4. dubna účastníci konference Zdravotnictví na scestí – Přežije rok 2006?. Ve velkém jednacím sále krajského úřadu se na ní sešlo několik desítek zástupců zdravotnických zařízení, krajský zastupitelů, ambulantních lékařů, lékárníků nebo zdravotních pojišťoven. Účastníky konference, která se uskutečnila v rámci projektu Efektivní zdravotnictví Ústeckého kraje,  přivítal hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. „V těchto dnech čelíme přírodní pohromě v podobě velké vody a téma našeho dnešního setkání je do určité míry podobné. Mělo by se zde dnes mluvit o tom, jaké pohromy nás čekají v podobě zákonů a vyhlášek, které na nás připravilo Ministerstvo zdravotnictví. Záměrně říkám na nás, protože jeho návrhy se nedotknou jen nemocnic, lékařů nebo lékárníků, ale zasáhnou nás všechny jako potencionální pacienty,“ řekl v úvodu hejtman Jiří Šulc.

Cílem konference bylo prezentovat objektivní pohled na problémy českého zdravotnictví a možnosti jejich řešení jak na úrovni celostátní tak i v konkrétních podmínkách Ústeckého kraje. Právě situaci zdravotnictví v Ústeckém kraji ve svém příspěvku přiblížil účastníkům konference náměstek hejtmana Petr Fiala. „Většina problémů s kterým se zdravotnictví v Ústeckém kraji potýká souvisí s chybami v systému financování a legislativě. Příjmy krajských nemocnic z veřejného zdravotního pojištění stačí stěží na zajištění jejich provozu, nezbývá jim na nutné investice od nového zdravotnického vybavení. Většina našich nemocnic se potýká také se špatným stavem budov, který je dán nedostatečnou údržbou či nevhodnými opravami v minulých letech. Tento stav způsobuje například problémy ve vnitřní logistice a brání dalšímu zefektivnění provozu našich zdravotnických zařízení. I když se kraj snaží řešit tyto problémy prostřednictvím dotací ze svého rozpočtu, není takové řešení koncepční a dlouhodobě únosné. Je potřeba odstranit co nejrychleji systémové chyby v oblasti zdravotnictví a připravit národní koncepci jeho rozvoje. Bohužel Ministerstvo zdravotnictví v současné době něčeho takového zřejmě není schopné,“ řekl Petr Fiala.

            Účastníci konference se podrobně věnovali například rozboru vládního návrhu zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních. Poukazovali například na to, že zákon, k jehož schválení může dojít již v průběhu jara 2006 a platit by měl dnem jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů, dává zdravotnickým zařízením jen 180 dní na povinnou transformaci do nové neziskové podoby. „Pokud změnu nemocnice nestihnou provést dojde k jejich vyřazení ze sítě poskytovatelů zdravotní péče, zdravotní pojišťovny s nimi neuzavřou smlouvy, což je fakticky odsoudí k zániku,“ konstatoval Petr Fiala. „Podle mého názoru, bude zákon, v podobně kterou prosazuje ministr Rath, v rozporu jak s evropským tak i našim právním řádem a pokud ho sněmovna schválí, dojde k jeho napadení u Ústavního soudu. Obávám se ale, že než bude zrušen, stihne napáchat v našem zdravotnictví obrovské škody,“ dodal.

            Účastníci konference dále diskutovali například o nastavení kriterií pro hodnocení kvality zdravotnických zařízení, o podmínkách zařazení zdravotnických zařízení do sítě poskytovatelů lůžkové péče, kterou má v plánu stanovit Ministerstvo zdravotnictví. Na konferenci také zazněly informace z oblasti řízení nemocnic ve Velké Británii, USA a Rakousku nebo o dopadech nové úhradové vyhlášky na poskytovatele zdravotní péče a jejich pacienty.

 

 

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

Odborná konference se zabývala krizí zdravotnictví

Odborná konference se zabývala krizí zdravotnictví

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 10.4.2006 / 10.4.2006 | Zveřejnit od-do: 10.4.2006-10.5.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém