Orientační nabídka


 

Odhad škod po povodních v Ústeckém kraji se opět navýšil

001
Ústecký kraj se už několik týdnů intenzivně zabývá sčítáním škod po bleskových povodních, které zasáhly Děčínsko a část Ústecka a Litoměřicka v první polovině srpna. První odhady mluvily o škodách, které budou kolem jedné miliardy korun. Nyní je jisté, že šlo skutečně pouze o odhady. Nejnovější údaje uvádí ještě vyšší částku, než kterou kraj zveřejnil minulý týden. Těsně se blíží dvěma miliardám.
Tisková zpráva z 9. 9. 2010
 

 
 

Před několika dny Ústecký kraj oznámil, že celkové škody všech měst, obcí, kraje a dalších subjektů činí dohromady 1 854 milionů korun. Částka se ale po dalším sčítání a zpřesňování opět navýšila. Aktuální odhad nákladů na obnovu majetku je už 1 926 milionů korun.

Blesková povodeň zasáhla Děčínsko, Šluknovský výběžek a také část Ústecka a Litoměřicka dne 7. srpna v dopoledních hodinách kvůli extrémně intenzivním srážkám. Na vodních tocích se na Děčínsku velice rychle proměnil 1. stupeň povodňové aktivity ve 3. stupeň, proto hejtmanka Jana Vaňhová v této lokalitě vyhlásila 7. srpna stav nebezpečí s platností od 20. hodiny.

Voda v potocích i mimo ně proudila velkou rychlostí, a proto způsobila rozsáhlé škody hlavně na dopravní infrastruktuře a v korytech vodních toků. Jen na mostech, silnicích a železničních drahách jsou škody odhadované na 1 296 milionů korun, vodní hospodářství spočítalo škody za 450 milionů.

Nejvíce žádostí o pomoc při financování obnovy majetku zničeného povodní poputuje na rezort ministerstva dopravy, odkud je potřeba získat do Ústeckého kraje 846 milionů korun, z ministerstva pro místní rozvoj 544 milionů korun a z ministerstva zemědělství 473 milionů korun.

Na majetku státu jsou předběžně škody spočítané na 657 milionů korun, na majetku obcí 579 milionů a na majetku kraje 528 milionů. Zbylá částka zahrnuje škody fyzických a právnických osob a podnikatelských subjektů.

Na základě předpokládaných škod Ústecký kraj zřídil speciální povodňové konto, kam mohou dárci posílat finanční příspěvky pro obce postižené povodní. Navíc kraj oslovil stovky firem a společností nejen v regionu, ale po celé České republice, aby svým darem také pomohly. „Jsem si plně vědoma současné tíživé ekonomické situace, ale přesto věřím, že jednotlivými příspěvky společně pomůžeme těm, kteří to vzhledem k povodňovým škodám opravdu potřebují,“ vzkázala již dříve firmám hejtmanka Jana Vaňhová. Její výzva měla smysl. Již nyní tvoří výtěžek veřejné sbírky a dary na běžném účtu kraje dohromady částku více než 3, 5 milionu korun. Číslo učtu, na které je možné příspěvky posílat až do konce října, je 22229922/0800.

Celkem bylo při povodních zaplaveno 1 534 objektů, bylo zničeno 145 mostů, mostků a lávek, nastalo 22 sesuvů, bylo poškozeno 87 komunikací, v Hřensku byl následkem dešťů zaznamenám pohyb skalních masivů, byla také poškozena železniční trať Kamenice – Jedlová. Nejvíce postiženými obcemi jsou Hřensko, Česká Kamenice, Srbská Kamenice, Janská, Kytlice, Chřibská, Heřmanov, Lobendava, Těchlovice a Velký Šenov, kde byly strženy i mosty, mostky a lávky. Celkem bylo vyžádáno přes Správu státních hmotných rezerv 8 mostních konstrukcí. Mostní soupravy stavěl 151. a 153. ženijní prapor Armády ČR ve Hřensku, Kytlicích, Povrlech – Lužci, Jetřichovicích - Všemilech, Dolních Habarticích, Heřmanově a v Děčíně.

Postižené obce shodně uvádějí, že škody na majetku jsou takového rozsahu, že jejich nápravu nezvládnou zafinancovat samy prostřednictvím svého rozpočtu. Některé obce jsou v tomto roce zatopeny opakovaně a některé ještě nedořešily následky povodní z minulého roku. Obce však mohou získat finanční prostředky na odstranění škod, obnovu majetku a území zasaženého povodní
z dotačního titulu vyhlašovaného Ministerstvem pro místní rozvoj ČR.

I přes vyčlenění nemalých prostředků na obnovu území prostřednictvím státu, náhrad komerčních pojišťoven, mobilizace vnitřních zdrojů kraje, obcí, občanů i podnikatelských subjektů je zřejmé, že úplná obnova území je pro Ústecký kraj dlouhodobou záležitostí,“ uvedla hejtmanka.

 

 

Připravila:

Bc. Alena Tichá

oddělení tiskových informací

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 741, ticha.a@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 9.9.2010 / 9.9.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém