Orientační nabídka


 

Odpověď na tiskovou zprávu "V přírodním parku se bude kvůli D8 kácet dva tisíce stromů"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Odpověď na tiskovou zprávu „V přírodním parku se bude kvůli D8 kácet dva tisíce stromů“

Vydaly Děti Země, Klub za udržitelnou dopravu Brno

dne 11.11.2003

 

Vyjádření k tiskové zprávě:

 

Fyzické  kácení  dřevin je podle rozhodnutí Obecního úřadu Petrovice a Krajského úřadu Ústeckého kraje (odvolacího orgánu) možné až po vydání stavebního povolení  na stavbu příslušného úseku dálnice a výjimek k zásahům do biotopů chráněných organismů.

Krajský úřad Ústeckého kraje potvrdil v odvolacím řízení rozhodnutí Obecního úřadu Petrovice, kterým se povoluje pokácení dřevin rostoucích mimo les pro stavbu dálnice D8 v úseku procházejícím vrcholovou parovinou Krušných hor. Současně  KÚ změnil podmínky pro kácení dřevin – kácet se bude v době vegetačního klidu, a to  zejména s přihlédnutím k charakteru biotopů dotčených kácením (hnízdiště ptactva apod.).

Vykonatelnost rozhodnutí Krajský úřad Ústeckého kraje podmínil existencí pravomocného stavebního povolení a pravomocných  výjimek k zásahům do biotopů zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin, jejichž výskyt je v úseku dotčeném kácením prokázán. Stěžejní řízení o udělení výjimky  k zásahům do biotopů zvláště chráněných organismů probíhá u Ministerstva životního prostředí  ČR, další výjimka byla udělena k zásahům zdejším  úřadem.

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

  

text tiskové zprávy: V přírodním parku se bude kvůli D8 kácet dva tisíce stromů

 

Děti Země, Klub za udržitelnou dopravu, Brno

Tisková zpráva ze dne 11. listopadu 2003:

 

Děti Země v řízení o kácení dřevin prosadily ochranu vzácných ptáků

 

V rámci průchodu dálnice D8 přes přírodní park Východní Krušné hory dojde k vykácení více než dvou tisíc stromů a téměř tří set keřů. Rozhodnutí na základě odvolání Dětí Země vydal ústecký krajský úřad, přičemž zároveň vyhověl jejich návrhům na přísnou ochranu místních chráněných ptáků jako je tetřívek obecný, křepelka polní či chřástal polní. Kácení totiž může probíhat až po vydání stavebního povolení a výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny k zásahu do biotopů zvláště chráněných živočichů a rostlin. Řízení pro svou složitost trvalo sedm měsíců.

„Jsme samozřejmě spokojeni, neboť likvidace takého množství stromů a keřů pro stavbu dálnice D8 musí zohledňovat výskyt chráněných živočichů v přírodním parku,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země. Současně připomněl, že krajský úřad na jejich návrh také omezil kácení na mimovegetační období zimních měsíců, kdy ptáci nehnízdí.

Na druhou stranu je podle něho ale velká škoda, že se nepodařilo prosadit náhradní výsadbu, neboť zákon o ochraně a přírody ji považuje za jednou z možností ke kompenzaci ekologické újmy. Na území dotčené obce Petrovice nejsou ale vhodné volné pozemky.

Jiné zkušenosti však mají Děti Země při povolování kácení stromů u výstavby dálnice D47 na ostravském magistrátu. Aby byla jistota, že k výstavbě předložené trasy opravdu dojde, tak magistrát kácení povoluje až po vydání stavebního povolení a automaticky požaduje náhradní výsadbu.

V případě dálnice D8 přes Krušné hory bylo vydáno kolem patnácti rozhodnutí o kácení, přičemž všechna před vydáním příslušného stavebního povolení. Náhradní výsadba byla nařízena jen v omezené míře, neboť obcím chybí pozemky pro zalesnění. „Mám spíše pocit, že se některé obce nechtějí namáhat a zjišťovat, jaké pozemky by se daly zalesnit,“ domnívá se Patrik.

 

Poznámka:

Na území přírodního parku Východní Krušné hory je trasou dálnice D8 negativně dotčeno devět kriticky a silně ohrožených druhů živočichů. Řízení o povolení výjimky ze zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny probíhá na Ministerstvu životního prostředí již osm měsíců, výsledek lze očekávat za čtyři měsíce. Výjimka na čtyři ohrožené druhy živočichů na území parku byla po sedmi měsících řízení povolena krajským úřadem v únoru letošního roku.

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 13.11.2003 / 13.11.2003 | Zveřejnit od-do: 13.11.2003-13.12.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém