Orientační nabídka


 

Odpovědi hejtmana Jiřího Šulce pro časopis Xadonia

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro časopis Xadonia, Dr. Bohuslava Šenkýřová, ředitelka VŠFS (bohuslava.senkyrova@vsfs.cz)
 

 
 

 

ODPOVĚĎ NA DOTAZY pro časopis Xadonia, Dr. Bohuslava Šenkýřová, ředitelka VŠFS (bohuslava.senkyrova@vsfs.cz) ze dne 29. 4. 2004

 

 

Odpovědi hejtmana Jiřího Šulce pro časopis Xadonia

 

 

1. Jste členem akademické rady VŠFS. Co v tomto směru od VŠFS očekáváte a v čem spatřujete svoji roli?

Nepředpokládám, že bych mohl já osobně od VŠFS něco očekávat - spíš bych řekl, že se budu snažit  přispět k dalšímu rozvoji této vysoké školy. Jako představitel Ústeckého kraje mám poměrně přesnou představu například o potřebách podniků a firem v kraji v oblasti lidských zdrojů. Myslím, že bych proto mohl pomoci nasměrovat skladbu studijních oborů perspektivním směrem.  

 

2. Co si myslíte o soukromém vysokém školství?

Soukromé vysoké školství za krátkou dobu svého trvání jasně ukázalo, že má na trhu vzdělání v naší republice nezastupitelné místo. S tím, jak se roste počet soukromých vysokých škol, se vytváří konkurence pro školy státní, a to je podle mého názoru do budoucna nezbytné. 

 

3. Jaké jsou perspektivy rozvoje Ústeckého kraje po vstupu do EU a na čem závisí?

Ústecký kraj je region s velkým rozvojovým potenciálem. Jeho poloha ho předurčuje k tomu, aby se stal spojnicí mezi naší republikou a Evropu. Rozvoj kraje záleží především na dalším rozvoji dopravní infrastruktury v kraji. Náš region musí být co nejdřív napojen prostřednictvím dálnice jak na naše saské sousedy, tak na Prahu. Právě na absenci rychlého a kapacitního silničního spojení narážíme, když se snažíme získat pro Ústecký kraj strategického investora, který by jeho další rozvoj dokázal nastartovat.

 

4. Jaká je budoucnost euroregionů?

Euroregiony budou hrát významnou roli při předkládání rozvojových projektů dotovaných z programů Evropské unie, proto předpokládám, že jejich význam po našem vstupu do EU dál poroste.

 

5. Co je podle Vás důležité pro Šulce – manžela, Šulce – otce, Šulce – regionálního politika a Šulce – člena ODS, aby byl šťastný?

Všechny tyto mé role se do určité míry prolínají. Pokud mám ale hovořit jako otec a manžel, je pro mě nejdůležitější zdraví a spokojenost mých dětí a mé ženy. Tyto věci považuji ve svém životě za vůbec nejdůležitější. Jako regionální politik a člen ODS jsem pak spokojený, pokud se mi daří prosazovat věci, které zlepší život lidí v Ústeckém kraji. Při své práci se snažím naplňovat určitou představu o tom jakým směrem by se měla naše společnost ubírat.

 

6. Máte velmi hluboký vztah k Mostu, kde také působí VŠFS. Vidíte změny v životě běžného místního občana?

Ano, Most mám velmi rád. Myslím, že je to město, které se v posledních letech výrazně změnilo a jsem rád, že jsem měl v minulých letech jako jeho starosta a primátor možnost mnoho změn nastartovat a některé dokončit. S tím, jak postupuje revitalizace krajiny v okolí, která je postižená těžbou, mění se podle mě k lepšímu celková atmosféra v něm. Obyvatelé Mostu to cítí a určitou změnou zcela jistě prochází i jejich vztah k tomuto městu.

 

7. Mostecko má největší nezaměstnanost v ČR. V jakém časovém horizontu  a kdo, podle Vás toto může změnit? A je skutečný zájem o změnu?

Je potřeba zdůraznit, že Ústecký kraj s problematikou nezaměstnanosti rozhodně sám o sobě nic neudělá. Nemá k tomu potřebné nástroje. Podle mého názoru je potřeba změnit celkové podnikatelské klima v naší republice. Již dnes od nás odcházejí investoři, protože pracovní síla je u nás kvůli vysokým daním a odvodům drahá. Zásadní změny v těchto věcech však musí udělat vláda. Otázkou je zda je něčeho takového ta současná vůbec schopná.   

 

8. Romská problematika nemá triviální řešení. Co podle Vás je třeba dělat, aby se situace nezhoršovala?

Není možné nahlížet na takzvanou romskou problematiku jako na věc vytrženou kontextu.  Je potřeba vidět především její souvislosti se špatně nastaveným systémem sociálních dávek, který podle mě nemotivuje dostatečně lidi k práci, což se bohužel ve velké míře týká i Romů. Systém nepůsobí na občany tak, aby je nutil hledat si práci a tlačil je k vytváření určitých sociálních a pracovních návyků. Při řešení této problematiky proto musíme nejprve přistoupit  ke změně celého systému.

 

9. Kdybyste nebyl politikem, čím byste byl?

Než jsem začal působit v politice, byla mou profesí stavařina. Je to práce tvořivá a stejně jako o politice se o ní dá říct, že pokud jí děláte dobře, je za vámi i po letech něco vidět. Myslím, že po člověku by tu mělo něco zůstat, a proto bych si zřejmě stavařinu opět vybral.

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: konecna.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.5.2004 / 7.5.2004 | Zveřejnit do: 7.6.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém