Orientační nabídka


 

Ohlédnutí za děčínským 40. Mistrovstvím floristů ČR

a
Letošní Mistrovství floristů České republiky – Děčínská kotva 2011 - vyvrcholilo ve čtvrtek 19. května večer slavnostním předáváním cen vítězům v hlavním sále Děčínského zámku. Výstava byla o víkendu…
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 24. května 2011

Soutěž Děčínská kotva se koná již od roku 1971 a  v letošním roce slavila 40 let konání národní floristické soutěže. Čtyřicet let ve společném životě dvou lidí vyjadřuje Rubínová svatba, která se spolu s Děčínskou kotvou stala inspirací pro soutěžní témata letošního ročníku. Soutěž probíhala v rámci Děčínských slavností a konala se pod záštitou ministra zemědělství Ivana Fuksy, předsedy Asociace krajů ČR Michala Haška a prezidenta Agrární komory Jana Veleby, za Ústecký kraj se akce zúčastnil radní pro školství Petr Jakubec, který přivítal účastníky a zároveň předával také ceny. Samotné soutěži floristů byly věnovány minulá středa a čtvrtek, výstavu ve dnech 20. – 22. května si na Děčínském zámku prohlédlo na devět tisíc (!) nadšených diváků.

Vyhlašovatelem byla opět  Střední škola zahradnická a zemědělská A. E. Komerse, Děčín-Libverda, příspěvková organizace Ústeckého kraje, a Svaz květinářů a floristů ČR.  Čtyřicátý ročník Mistrovství floristů České republiky - Děčínská kotva 2010 zahájil již tradičně ředitel pořádající školy Libor Kunte  a primátor statutárního města Děčín František Pelant.  Letošního ročníku se zúčastnilo 29 floristů – čtrnáct bylo juniorů, studentů zahradnických škol,  a patnáct seniorů, profesionálních aranžérů květin. Hodnocení soutěže proběhlo dle 100 bodového systému organizace Florint, na které dohlížel komisař Jiří Martinek. Členy hodnotících komisí byli přední floristé České republiky a Slovenské republiky. Juniorští floristé tvořili své práce v prostorách zámeckých koníren a utkali se v následujících disciplínách: kulatá svatební kytice pro nevěstu Rubínové svatby, překvapení (aranžmá se slunečnicí), kytice vyjadřující 40. výročí Děčínské kotvy a slavnostní stůl k výročí Rubínové svatby. Senioři změřili své síly v krásných prostorách hlavního sálu a modrého salonku v hlavním křídle zámku: svatební kytice/dekorace pro nevěstu Rubínové svatby, překvapení (harmonie květin a skla) a kytice k výročí Rubínové svatby. S posledním úkolem se floristé přesunuli do Růžové zahrady, kde vznikaly volné květinové práce na téma Děčínská kotva.

Vítězství a nejcennější medaile zůstala po dlouhých devíti letech na pořadatelské škole. Soutěž juniorů totiž vyhrál Ondřej Čerňák ze Střední školy zahradnické a zemědělské A. E. Komerse Děčín-Libverda a stal se tak ve své kategorii Mistrem ČR ve floristice.  Vítězství v seniorské kategorii obhájil a Mistrem  ČR ve floristice se stal Jaromír Kokeš ze Studia AMMI v Brně. Tradiční součástí slavnostního večera byla přehlídka květinových „modelů“, letos se jednalo o květinové kabelky. Tu vítěznou vytvořil Petr Kopáč.

Soutěž se mohla uskutečnit díky finanční podpoře statutárního města Děčín, Ústeckého kraje a Asociace krajů ČR.

Zpracoval:

Svaz květinářů a floristů ČR, www.svazkvetinaruafloristu.cz

1
Ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské A. E. Komerse Libor Kunte předává cenu

 Ondřeji Čerňákovi za 3. místo s kategorii Překvapení

2
Vítězná kytice Ondry Čerňáka v kategorii Kytice vyjadřující 40. výročí Děčínské kotvy

3
Petr Jakubec, člen krajské rady, s Veronikou Juráskovou z Kvetinárstva Orchidea Bratislava,

která získala druhé místo v ktg. Kytice k výročí rubínové svatby

4
Snímky: Zita Kakarová

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 24.5.2011 / 24.5.2011 | Schváleno / Zrušeno: 24.5.2011 / 23.6.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém