Orientační nabídka


 

Orientační běžci se vrátili do Terezína

V terezínské pevnosti se opět běhalo s mapou a buzolou. Před devíti měsíci tam závodili o medaile v rámci mistrovství světa nejlepší světoví běžci, nyní si mohla ve stejném terénu zaběhat také veřejnost. V rámci závodů Czech O-Tour s podtitulem „Po stopách MS 2021“ se dohromady více než 2 100 závodníků postavilo na start dvou závodů ve sprintu. Záštitu nad těmito závody převzala radní Ústeckého kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Jindra Zalabáková.
Tisková zpráva ze dne 28. března 2022
Czech O-Tour
 

 
 
„Chtěli jsme pro všechny běžce nabídnout takové závody, jaké si mohli užít závodníci mistrovství světa. Proto jsme vymysleli seriál závodů Czech O-Tour a myslím, že většina účastníků si odváží nezapomenutelné zážitky,“ komentoval ideu závodu pořadatel Jan Picek.

Terénem závodu byl hlavně pevnostní systém kolem Terezína, který byl orientačně velmi náročný. Kromě hradeb, vysokých zdí a vodních příkopů čekala na závodníky také síť tunelů, jimiž je pevnost protkána. A protože seriál Czech O-Tour je v Česku unikátem, připravili pořadatelé pro závodníky také několik novinek – mobilní aplikaci OTour s živými výsledky, speciální kategorie pro začátečníky, klubovou soutěž a jako bonus byla před vyhlášením vítězů zařazena tombola pro všechny účastníky. 

Zúčastnili se také někteří čeští reprezentanti, kteří již v Terezíně závodili při Světovém šampionátu – Jakub Glonek obsadil na MS 9. místo, Vojtěch Král skončil 11. Tentokrát ale tahal za delší konec právě Král, který kraloval oběma závodům, když v obou závodech byl o 12 vteřin rychlejší než právě Glonek. Nejdelší ženskou trať zvládla nejlépe členka české reprezentace – Denisa Kosová, pro kterou to byla v Terezíně orientační premiéra. „Na MS to byl hodně nervózní závod, dnes jsem měl konečně tu šanci si Terezín užít a vychutnat si všechny zákruty a tunely, které pevnost nabízí,“ vyprávěl po závodě nadšený Vojtěch Král

Seriál závodů Czech O-Tour bude letos pokračovat i v dalších dějištích MS 2021: 15. - 17. července 2022 se poběží závody v Jizerských horách, 29. - 30. října 2022 si budou moci závodníci užít pískovcové terény CHKO Kokořínsko. 

Czech O-Tour
Orientační běžci se vrátili do Terezína (Foto: 3 x Tomáš Bubela)

 

Czech O-Tour
 

Czech O-Tour
 


 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 28.3.2022 / 28.3.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém