Orientační nabídka


 

Otvírá se zámek v Jimlíně a zve vás na Novohradskou pouť

j
Již tuto Velikonoční neděli 24. dubna se otevřou brány zámku Nový Hrad v Jimlíně u Loun pro první letošní návštěvníky. Zámek bude v tomto roce poprvé otevřen prakticky po celou turistickou sezónu, návštěvními dny až do konce září budou středa až neděle. Na Pondělí velikonoční 25. dubna bude též mimořádně otevřeno.
 

 
 

Prohlídky zámku začínají v každou celou hodinu, v případě velké návštěvnosti se může časový sled prohlídek přizpůsobit. V dubnu a září je v návštěvních dnech zámek otevřen v době 10-16 hodin, v ostatních měsících až do 17 hodin..

 

Zámek Nový Hrad u Jimlína je majetkem Ústeckého kraje, který ho využívá pro pořádání nejrůznějších zábavných a kulturních akcí. Už o víkendu 14. a 15. května se zde turisté mohou těšit na tradiční Zámecké slavnosti spolu s Novohradskou poutí.

 

„Ta se každým rokem koná v jiném historickém stylu. V letošním roce bychom jak programem, tak mnoha postavičkami chtěli nastolit atmosféru předválečné republiky,“ říká kastelán zámku Pavel Pilař.

 

Z programu vybíráme: hudební skupiny Třehusk a Bridge Band, orchestr a pouliční divadlo Péro za kloboukem, vystoupí žonglér Půpa a kouzelník Pavel Langer. Ve spolupráci s vojenskohistorickým klubem zde návštěvníci uvidí jak prvorepublikové četníky (zde na zámku byla četnická stanice), tak i vojáky naší dřívější armády. Chybět nebude tradiční jarmark.

 

Prohlídky zámku budou během slavností probíhat s průvodci, letos i v nově restaurovaných prostorách východního křídla, otevřena bude i velice zajímavá výstava „Bitva u Rakovníka 1620“.

 

Akce se koná ve spolupráci s Agenturou pro obnovu a uchování tradic ARMENTUM, pořadatelem slavností je Správa zámku – Oblastní muzeum v Lounech, příspěvková organizace Ústeckého kraje.

 

Ústecký kraj do zámku vložil v období od roku 2004 do konce srpna 2010 dohromady téměř 65 milionů korun. Spolu s dalšími programy, které na revitalizaci zámku také poskytly finanční prostředky, se jedná za toto období o celkovou částku téměř 125 milionů korun.

 

Vedle Ústeckého kraje peníze poskytly: PZAD - Program záchrany architektonického dědictví vypisovaný Ministerstvem kultury ČR, FM EHP/Norska - dotační titul finančních mechanismů států EHP (Island, Lichtenštejnsko) a Norska, ROP - regionální operační program fondů EU, ISO - integrovaný systém ochrany. Nejvíce financí Ústecký kraj investoval do zámku v roce 2009 – téměř 27 milionů korun.

 

Připravil: odd. tiskových informací a Správa zámku Nová Hrad

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 19.4.2011 / 19.4.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém