Orientační nabídka


 

Oznámení o zdražení vstupného do Památníku Terezín

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Od 1. března tohoto roku dojde k úpravě cen vstupného pro návštěvníky Památníku Terezín. K současnému zvýšení cen dochází po čtyřech letech, kdy ceny zůstávaly neměnné, a dotkne se všech návštěvnických kategorií. „Opravdu nás to mrzí, je to však nezbytná reakce na drastické navýšení cen energií, stavebních materiálů, i dalších vstupů pro naši činnost,“ uvedl ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek.
 

Odkazy


 
 

TEREZÍN – V uplynulých dvou letech prošel celý kulturní sektor velice těžkým obdobím. Týká se to především subjektů, jejichž hospodaření je zcela či z ne nepodstatné části financováno z příjmů ze vstupného a mezi takové subjekty patří také Památník Terezín. Bez pomoci zřizovatele, Ministerstva kultury ČR, by bylo zcela nemožné zajišťovat jeho pro veřejnost tolik potřebnou činnost. Pokud k tomu přičteme rapidní zdražení energií, ke kterému došlo na přelomu roku, a i s ním související zdražení dalších komodit, které jsou často vstupy i pro činnost Památníku Terezín, bylo vedení památníku nuceno učinit nelehké rozhodnutí, a to upravit výši vstupného pro návštěvníky svých objektů. V průměru se výše zdražení napříč všemi návštěvnickými kategoriemi pohybuje mezi 15 – 20 procenty. Tiskový mluvčí Stanislav Lada k tomu dodává: „Výši vstupného jsme i přes postupné zvyšování spotřebních cen v průběhu uplynulých čtyř let udržovali na stejné výši, od minulé úpravy v roce 2018 se nám navíc podařilo zpřístupnit v Terezíně pro veřejnost další objekt, kterým je stálá expozice v tzv. vážním domku, věnovaná mechanismu transportů Židů do terezínského ghetta a následných deportací z ghetta do míst vyhlazování a otrocké práce, což naše náklady ještě navýšilo, aniž bychom je zohlednili v ceně vstupného. Z toho důvodu pevně věříme, že nevyhnutelné zvýšení vstupného přijme veřejnost jako možnost podpořit nás v nelehkých dobách. Rád bych k nám tímto všechny zájemce o historii pozval na návštěvu.

Další rozvoj Památníku Terezín pokračuje bez přerušení. Kromě výše zmíněné expozice patří mezi již realizované projekty z poslední doby např. rekonstrukce budovy v Dlouhé ulici v Terezíně na novou ubytovnu, která umožní vzdělávacímu oddělení významným způsobem navýšit kapacitu pro účastníky našich vzdělávacích programů, či revitalizace zeleně, díky které se stal Památník Terezín pro své návštěvníky bezpečnějším místem. Hlavním projektem příštích několika let je pak práce na třech nových historických expozicích, které budou vybudovány po ukončení rekonstrukce celé budovy Muzea ghetta v Terezíně, která bude zahájena v příštím roce. Během uzavírky budovy muzea bude na nádvoří bývalých Magdeburských kasáren umístěna nová dočasná výstava, která bude návštěvníkům historii ghetta plnohodnotně přibližovat.

Památník Terezín si letos také připomíná 75 let od svého založení, jeho bohatou historii a vývoj po roce 1989 bude mapovat výstava Památník Terezín v proměnách času 1989-2022. Více informací naleznou zájemci na webových stránkách www.pamatnik-terezin.cz. 

Tradiční ústřední vzpomínkovou akcí letošního roku pak bude Terezínská tryzna, v letošním roce se bude konat 15. května. „Kromě tradičního programu tryzny chystáme zajímavou doprovodnou akci, o které budeme včas informovat, a doufáme, že si s námi přijde připomenout oběti represivních zařízení v Terezíně a v Litoměřicích co největší množství návštěvníků. Začátek shromáždění bude v 10:00 na Národním hřbitově před terezínskou Malou pevností,“ dodává Lada. 

V Terezíně 15. února 2022

 

Kontakt pro média:

Mgr. Stanislav Lada

e-mail: press@pamatnik-terezin.cz

telefon: 775338604

 
Zodpovídá: Karina Strnadová
Vytvořeno / změněno: 16.2.2022 / 16.2.2022 | Zveřejnit od-do: 16.2.2022-31.12.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém