Orientační nabídka


 

Palivový kombinát Ústí přejde pod Diamo

MPO logo
Státní podnik Palivový kombinát Ústí (PKÚ) se sloučí se státním podnikem Diamo, který převezme veškerý jeho majetek. Původní Palivový kombinát Ústí tím zanikne. Návrh Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na plánovanou fúzi projednala vláda. Oba podniky se zabývají zahlazováním následků hornické činnosti.
Tisková zpráva ze dne 13. července 2021
 

 
 

„Fúze obou podniků přinese úspory až 65 milionů korun ročně a dojde také k odstranění duplicitních činností obou podniků. Produktovou synergií se zlepší postavení výsledného jednoho podniku, předpokládáme výhodnější poplatky, podmínky při nákupu služeb a materiálu apod.,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Zahlazování následků hornické činností tak bude víc transparentní s jednotným přístupem a řízením jako takovým, které se jedním managementem zjednoduší, stejně jako ochrana zájmů státu v oblasti strategických surovin.“

„Výhodami sloučení obou podniků bude větší srozumitelnost přístupu státu pro veřejnost, jednotné řízení podniku, zvýšení konkurenceschopnosti na trhu, stejný způsob a priority čerpání prostředků ze státního rozpočtu,“ uvádí náměstek ministra pro řízení sekce správy majetkových podílů Jan Dejl a dodává: „Okamžitě začíná pracovat expertní tým, který bude mít celý proces sloučení obou podniků na starosti.“ 

Mezi další výhody patří možnost lepší realokace finančních prostředků v případě nedočerpání nebo naopak v případě nedostatku finančních prostředků. Pod jednou hlavičkou se také budou soustředit specialisté do odborných skupin a vytvoří tak silné odborné zázemí, sdílení odborností, znalostí a know-how. Dojde také ke spojení báňských záchranných stanic v majetku státu pod jedno řízení. Ambicí MPO je realizovat celý proces do 31. prosince 2021.

„Vznikne jediný partner státu s významnou odborností pro řešení zvláštních potřeb státu v oblasti hornictví, průzkumu, těžby, sanací, rekultivací nebo správy opuštěných důlních děl, popřípadě odstraňování důlních škod,“ upřesňuje ředitel státního podniku Diamo Ludvík Kašpar.

Diamo je státní podnik, který se zabývá zahlazováním následků těžby uranu, rud a černého uhlí. Je členěn na ředitelství a šest odštěpných závodů, které pokrývají celou ČR kromě severozápadu ČR. PKÚ se zabývá zahlazováním následků po těžbě hnědého a černého uhlí a ropy v severozápadních Čechách, oblasti Trutnova, Kladna a Hodonína. Současná velikost PKÚ podle MPO odpovídá velikosti i organizačnímu členění odštěpných závodů Diama. Ke konci loňského roku mělo Diamo 2 379 a Palivový kombinát Ústí 378 zaměstnanců. 

 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 13.7.2021 / 13.7.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém