Orientační nabídka


 

Palivový kombinát spustil v Mariánských Radčicích nový unikátní biotechnologický systém čištění důlních vod

01
V Mariánských Radčicích u Mostu byl slavnostně zahájen provoz Biotechnologického systému pro čištění důlních vod. Palivový kombinát Ústí (PKÚ), státní podnik uvedl do provozu unikátní čistírnu, jejímž cílem je zajistit stabilní nízkonákladový způsob čištění důlních vod s využitím fyzikálně-chemických a biologických procesů, které se běžně vyskytují v přírodních mokřadních ekosystémech.
Tisková zpráva ze dne 26. června 2020
 

 
 


Palivový kombinát Ústí zajišťuje čerpání a čištění důlních vod v této lokalitě od roku 2004 v rámci nutného odvodňování Mostecké pánve. Biotechnologický systém byl vybudován společností Eurovia CS, a. s. ve spolupráci se společností Herkul, a. s.

„Jedná se o unikátní řešení čerpání a čištění důlních vod, které se skládá ze sedmi nádrží – šest je usazovacích a čistících a sedmá nádrž je stabilizační a dočišťovací,“ uvedl Walter Fiedler, ředitel PKÚ. Na slavnostní zprovoznění Biotechnologického systému se přijel podívat i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „Je to vskutku pěkná ukázka rekultivace místní krajiny,“ pochvaloval si hejtman. Stavba trvala více než rok a byla hrazena z Programu určeného na odstraňování starých ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji (tzv. 15 ekomiliard).

Tato stavba byla velkou technologickou a technickou výzvou. Nacházeli jsme se ve složitém prostředí,” sdělil Ing. Roman Hek, ředitel závodu Ústí nad Labem, EUROVIA CS, za sdružení stavebních společností EUROVIA CS a Herkul, které stavbu realizovaly.

1
Zleva: náměstek hejtmana pro oblast dopravy a silničního hospodářství Jaroslav Komínek, ředitel PKÚ Walter Fiedler a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

2
Nový systém čištění důlních vod v Mariánských Radčicích

3
Slavnostní stříhání pásky

 

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 26.6.2020 / 26.6.2020 | Zveřejnit od: 26.6.2020
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém