Orientační nabídka


 

Patnáct českých žáků bude od září na gymnáziu v Pirně

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
6
Šestapadesát žáků z Ústeckého kraje, ale i odjinud, se přihlásilo do přijímacích pohovorů ke studiu dvojjazyčného a dvojnárodnostního Gymnázia Friedricha Schillera v Pirně. Příjímačky pro tuto saskou školu zajišťovalo v Čechách Gymnázium Děčín, příspěvková organizace Ústeckého kraje.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 27. března 2014

Z oněch 56 uchazečů, kteří jsou v současnosti v šestých třídách základních škol (nebo v 1. ročnících víceletých gymnázií), postoupilo do druhého kola 24 žáků. „Byli to opravdu ti nejlepší,“ řekla nám Dagmar Waicová, předsedkyně zastupitelského výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost a jež přijímací pohovory v Děčíně a následně i v saské Pirně sledovala. „Jenže výběr,  písemné testy i ústní zkoušení pokračovalo. Nakonec bylo komisí vybráno 15 žáků (plus čtyři náhradníci), kteří by měli v září nastoupit ke studiu do sedmého ročníků pirnské školy.“

Zatímco v Děčíně se vybírali čeští žáci, hned po neděli, 24. března, se v Gymnáziu Fr. Schillera v Pirně uskutečnil výběr žáků německých základních škol pro budoucí binacionální třídu. V řadě náročných úkolů nechyběla vedle matematiky nebo paměťových testů ani čeština, jak nám potvrdil Jan Kobliha z odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého kraje: „Děti musely opakovat výrazy, které jim  četla česká učitelka, a že to nebylo nic jednoduchého: třeba cvrček, hořlavá látka, proutěný košík, hravé štěňátko a další jazykolamy.“ Výuka některých předmětů bude probíhat v dvojnárodnostní třídě vedle němčiny i v češtině, a to i  pro Němce.

K německým žákům vybraným 24. března do binacionální třídy tedy přibude od září patnáct nových českých žáků. Na pirnské škole studují žáci z ČR již od roku 1998. Dostávají tu sympatické kapesné, škola jim poskytuje výhodné stravování a ubytování, učebnice a další bonusy ke studiu.

Připravilo OMK, Foto: archív KÚÚK

1
Ze zahájení přijímacích pohovorů na Gymnáziu Děčín, p. o.

 

2
Hosté, představitelé ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ústeckého kraje a jeho krajského úřadu

3
Pohovory s českými žáky v Děčíně...

4
..a písemné testy německých školáků v Pirně.

5

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 27.3.2014 / 27.3.2014 | Zveřejnit od-do: 27.3.2014-26.4.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém