Orientační nabídka


 

Pavel Kouda: Středoškolské výuce zaměřené na chemii věnujeme pozornost

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Pavel Kouda: Středoškolské výuce zaměřené na chemii věnujeme pozornost
Od roku 1989 klesl počet středoškolských studentů v chemických oborech jak na středních odborných školách, tak ve středních odborných učilištích. "Jestliže v roce 1989 byl celorepublikový podíl středoškoláků v chemických oborech vůči všem ostatním 3 %, v roce 2002 jejich počet klesl na pouhé 1 %," říká Pavel Kouda.
 

 
 

Pavel Kouda: Středoškolské výuce zaměřené na chemii věnujeme pozornost

Tisková zpráva ze dne 10.10.2003

 

Krajský úřad Ústeckého kraje byl spolupořadatelem semináře „Chemie pro 21. století“, zaměřeného na prodiskutování problematiky uplatnění absolventů chemických oborů na trhu práce a následný rozvoj nebo redukci učebních a studijních oborů. Účastníci akce konstatovali, že vývoj od roku 1989 přinesl pokles počtu středoškolských studentů v chemických oborech jak na středních odborných školách, tak ve středních odborných učilištích. „Jestliže v roce 1989 byl celorepublikový podíl středoškoláků v chemických oborech vůči všem ostatním 3 %, v roce 2002 jejich počet klesl na pouhé 1 %,“ uvedl jeden z účastníků semináře, člen Rady Ústeckého kraje Pavel Kouda. Jak ale na semináři zaznělo, dlouhodobý vývoj ukazuje, že tento prudký pokles z devadesátých let se zastavil.

O kvalitní absolventy chemických oborů je ze strany zaměstnavatelů zájem pro jejich univerzálnost. Účastníci konstatovali, že znalosti absolventů těchto škol jsou velmi kvalitní, i když byla vyslovena připomínka o nutnosti lepšího vzdělávání v cizích jazycích. I přesto zástupci úřadu práce připomněli, že mezi absolventy středních škol mířících po maturitách do evidence žadatelů o zaměstnání jsou také středoškoláci se vzděláním cíleným na chemii. Zlepšení by podle slov Pavla Koudy mohlo přinést posílení role regionální samosprávy v roli zřizovatele škol, rozšíření spolupráce s významnými producenty z regionu, zavádění ISO norem, ale také vstup ČR do EU.  „Jako velmi zajímavá příležitost se nejen pro absolventy chemických studijních oborů jeví možnost pokračovat ve studiu VŠCHT Praha, které se připravuje od akademického roku 2004-2005 v Mostě. A nezapomínejme na možnosti studia bakalářských studijních programů oborů souvisejících s chemií, vodou a životním prostředím ve vzdělávacích zařízeních v našem kraji,“ přiblížil Pavel Kouda blízkou budoucnost výuky oborů spojených s chemií. „Kapacity vyučovaných chemických oborů na školách Ústeckého kraje jsou nyní přiměřené. V chemických podnicích na území ústeckého kraje se blíží doba, kdy absolventi budou hrát významnou roli při generační výměně, která postihne v blízké budoucnosti celé chemické odvětví,“ uzavřel hodnocení semináře „Chemie pro 21. století“ člen rady Ústeckého kraje Pavel Kouda.

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

Semináře se zúčastnil také ředitel KÚ ÚK Jiří Kubricht a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Štěpán Harašta
Semináře se zúčastnil také ředitel KÚ ÚK Jiří Kubricht a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Štěpán Harašta

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 10.10.2003 / 10.10.2003 | Zveřejnit od-do: 10.10.2003-10.11.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém