Orientační nabídka


 

Pedagogové se na Zimních školách vzdělávali v přírodních i humanitních vědách

Pošesté se pedagogové z Ústeckého kraje vzdělávali na Zimních školách, pořádaných v rámci projektu „Podpora polytechnického vzdělávání a gramotností v ÚK (ÚK IKAP A2) reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/19_078/0017377, který je financovaný z prostředků Evropské unie.
Tisková zpráva ze dne 21. dubna 2023
Zimní školy v ÚK
 

 
 
Pro učitele byl připravený bohatý program plný přednášek, workshopů a seminářů. Od února do března 2023 bylo uspořádáno šest Zimních škol se zaměřením na matematiku, český jazyk, digitální gramotnost, fyziku, chemii, přírodopis a biologii. 

Zimní škola biologie a přírodopisu proběhla v únoru v Horském hotelu Lesná, kde byly pro pedagogické pracovníky uspořádané praktické workshopy a přednášky z oblasti mineralogie, informačních portálů pro biologii, oblast prvohor a druhohor. Velmi zajímavým workshop byl na téma Jak zjišťovat dosaženou míru porozumění u žáků.

Na zimní škole čtenářské gramotnosti byl pro pedagogy připraven seminář na téma Formativní hodnocení či workshop od Martina Sedláčka Emoční sebeobrana pro učitele: asertivita a agresivita.

Zimní škola digitální gramotnosti byla zaměřena na digitální kompetence, digitální gramotnost či využití umělé inteligence či virtuální reality ve školách. Workshopy na využití virtuální reality a umělé inteligence byl mezi pedagogy velmi kladně hodnocen a přinesl jim další možnosti a náměty využití v rámci výuky na školách. 

Pro učitele fyziky byl na zimní škole připraven praktický workshop téma Měření výkonu svíčky a porovnání účinnosti domácích spotřebičů. Velmi kladně byla hodnocena přednáška na téma Kritické myšlení a způsoby jeho rozvoje nejen u studentů. Pedagogové si také  vyzkoušely nové pokusy vhodné pro rozšíření učiva. 

Zimní škola chemie byla zaměřena na výrobní procesy v chemického průmyslu, výrobu kyseliny chlorovodíkové a sírové, výroba polyvinylchloridu. Zajímavá přednášky byla i na téma Nové omamné a psychotropní látky ve školách. V rámci zimní školy byla pro pedagogy připravena i exkurze do Spolany Neratovice. 

Zimní škola matematické gramotnosti přinesla pro pedagogické pracovníky seminář téma Možnosti využití EEG laboratoř - Centra pro sociální inovace a inkluzi v rozvoji matematické gramotnosti. Tento seminář byl pedagogy velmi kladně hodnocen a přinesl i mnoho praktických rad z oblasti práce s žáky se SVP hodnocením žáků.  Praktickým workshopem byla Tvořivost, logika a úlohy pro nadané v rozvoji matematické gramotnosti.

Všechny zimní školy přinesly pro pedagogické pracovníky nové náměty do výuky, měli možnost vyzkoušet nové pomůcky pro rozvoj výuky či si se svými kolegy mohli vyměnit a sdílet příklady dobré praxe. 

Zimní školy, ale i další aktivity projektu Podpora polytechnického vzdělávání a gramotností v ÚK (ÚK IKAP A2), jehož realizaci zajišťuje odbor podpory podnikání, inovací a transformace Krajského úřadu Ústeckého kraje podporuje krajská radní pro oblasti strategie přípravy a realizace projektů Iva Dvořáková, která vnímá pozitivní dopad těchto činností nejen na zlepšení kvality vzdělávání, ale následně i na zvýšení konkurenceschopnosti pracovní síly v regionu.

Pedagogové na přednášce z biologie
Pedagogové na přednášce z biologie

Pedagogové na workshopu v rámci zimní školy čtenářské gramotnosti
 

                               Pedagogové na workshopu v rámci zimní školy čtenářské gramotnosti

 

Pedagogové na workshopu v rámci zimní školy matematické gramotnosti
Pedagogové na workshopu v rámci zimní školy matematické gramotnosti

Logo

 

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 21.4.2023 / 21.4.2023 | Zveřejnit od: 21.4.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém