Orientační nabídka


 

Petr Fiala: Budu hledat způsob jak pomoci teplickému RS centru

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Petr Fiala: Budu hledat způsob jak pomoci teplickému RS centru
S žádostí o pomoc se na náměstka hejtmana Petra Fialu obrátili zástupci centra pro diagnostiku a léčbu roztroušené sklerózy (RS centrum), které působí při neurologickém oddělení teplické nemocnice. Centrum má vážné problémy s financováním léčby pacientů s roztroušenou sklerózou.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 20.6.2006

 

Petr Fiala: Budu hledat způsob jak pomoci teplickému RS centru

 

S žádostí o pomoc se na náměstka hejtmana Petra Fialu obrátili zástupci centra pro diagnostiku a léčbu roztroušené sklerózy (RS centrum), které působí při neurologickém oddělení teplické nemocnice. Centrum má vážné problémy s financováním léčby pacientů s roztroušenou sklerózou. MUDr. Marta Vachová spolu s ředitelem teplické nemocnice proto požádala zástupce kraje o pomoc při jednání se zdravotními pojišťovnami a ministerstvem zdravotnictví.

„O problémech RS centra jsem s lékaři mluvil během své poslední návštěvy teplické nemocnice. Problémy, které má s financováním úhrady léků pro pacienty s roztroušenou sklerózou jsou ostudou českého zdravotnictví a speciálně ministra Ratha,“ řekl náměstek hejtmana Petr Fiala.

Teplické RS centrum vzniklo na podkladě dlouhodobě dobře fungující poradny pro roztroušenou sklerózu. Tato poradna existovala při neurologickém oddělení vzhledem k vysokému výskytu nemoci na okrese Teplice již mnoho let (průměrný výskyt nemoci v ČR je 100 nemocných na 100 00 obyvatel, okres Teplice má dlouhodobě průměrně přes 135 nemocných na 100 000 obyvatel). Postupně tato  specializovaná poradna začala ošetřovat i nemocné s roztroušenou sklerózou z ostatních okresů Ústeckého kraje, kde je výskyt nemoci též výrazně vyšší než v ostatních regionech naší republiky. Vzhledem k absenci podobného zařízení v Karlovarském a Libereckém kraji začalo RS centrum také nabírat nemocné z těchto oblastí. Spádová oblast centra má 1 554 000 obyvatel. „Před zahájením činnosti oficiálního centra bylo v naší péči asi 200 nemocných s roztroušenou sklerózou. Za prvních 9 měsíců oficiálního fungování našeho centra jsme nabrali přibližně100 nových nemocných s roztroušenou sklerózou z celé spádové oblasti. Nyní týdně vyšetřujeme minimálně 3 - 4 nové nemocné. Vzhledem k vysoké prevalenci nemoci v severozápadním regionu Čech počítáme přibližně s 800-1200 nemocnými, kteří by mohli být v našem centru nadále sledováni a léčeni,“ říká MUDr. Marta Vachová z RS centra.

Roztroušenou sklerózu není možné vyléčit. Moderní léky však dokáží její průběh zásadně zpomalit a nemocným, kteří jsou ohroženi například ztrátou zraku nebo ochrnutím, mohou zajistit plnohodnotný život. Pro tuto léčbu jsou klíčové takzvané „léky první volby“ (interferony beta a glatirameracetát), jsou určeny nemocným s vysokou aktivitou nemoci. S financováním nákupu těchto léků má teplické centrum velké problémy, kvůli kterým je vážně ohrožena léčba pacientů. Problém vznikl po zrušení centrálního nákupu, kterým byla tato léčba do konce roku 2005 zajišťována. Po schválení nemocného centrální komisí tvořenou zástupci pojišťoven a představiteli neurologické společnosti, obdrželo centrum seznam schválených pacientů. Jejich léky pak byly centrálně uhrazeny. Tento systém však ministerstvo zdravotnictví zrušilo. Od počátku roku je tak nasazení léků první volby schvalováno revizním lékařem příslušné zdravotní pojišťovny a spadají do lékového paušálu. „Není problém se schvalováním léčby revizními lékaři. Všichni naši nemocní odpovídají přesným pravidlům, která jsou pro zdravotní indikaci této léčby určena. Problém však je v tom, že u pacientů VZP je schválená nižší částka na pacienta, než jsou skutečné náklady. U ostatních zdravotních pojišťoven hrozí dodatečné regulační sankce, protože celkový paušál, nastavený podle loňského roku je příliš nízký. Hrozí tedy, že s přibývajícím počtem pacientů nedokážeme pro ně zajistit kontinuální léčbu. Pokud nebude situace urychleně vyřešena zůstanou tedy naši nemocní bez léčby a hrozí aktivace jejich nemoci a rychlá invalidizace těchto lidí,“ vysvětluje Vachová. „Navíc se stále hlásí další zájemci doposud vedení v pražských centrech, kteří by rádi byli léčeni v místě lépe dostupném z jejich bydliště a pracoviště. Odpadlo by jim i v současné době měsíční dojíždění do pražských center k výdeji receptů na léčbu po dobu dalšího měsíce,“ dodává.

Lékaři se spolu s vedením nemocnice opakovaně obrátili na vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny s žádostí o zajištění financování léčby. Jejich žádost však VZP odmítla s tím, že nemůže porušovat lékovou vyhlášku Ministerstva zdravotnictví. „Lékaři se na mne následně obrátili s žádostí o pomoc při dalším jednání. Vědí, že kraj jako zřizovatel nemůže léčebnou péči financovat, chtěli by ale, aby jako zřizovatel teplické nemocnice vstoupil do jednání o úhradě péče. S tím, pochopitelně souhlasím a proto jsem také o celé věci se zástupci VZP jednal,“ říká Petr Fiala. „Bohužel jsem zatím narazil na stejný postoj a argumenty jako ředitel Nemocnice Teplice i lékaři. Zdravotní pojišťovna naprosto nechápe fakt, že pacienti s roztroušenou sklerózou, kteří dnes normálně chodí do práce nebo se starají o své děti, mohou být kvůli jejímu přístupu během krátké doby odkázaní na invalidní vozík. Dovolím si říct, že mám dojem, že by snad i tomuto stavu dali před jejich drahou léčbou přednost. S něčím takovým se odmítám smířit,“ dodává.

Financování léčby pacientů s RS je v současné době v teplickém centru zajištěno. Nemocnice, ale léčbu dočasně dofinancuje z rezervního fondu, částečně i na úkor jiných činností např. v údržbě apod. O dalším postupu při jednání se Petr Fiala bude s lékaři a vedením nemocnice radit na schůzce, která se uskuteční v průběhu července. „Mezitím se chci dopisem obrátit na ředitele VZP a ministra zdravotnictví. Doufám, že si mezi řešením povolebních záležitostí a hledáním nového místa ministr najde alespoň trochu času na to, aby nám pomohl najít peníze pro pacienty, kterým mohou jeho vyhlášky doslova zničit život,“ uzavírá Petr Fiala.

 

 

 

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 23.6.2006 / 23.6.2006 | Zveřejnit od-do: 23.6.2006-23.7.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém