Orientační nabídka


 

Petr Fiala: Kraje vypracují vlastní návrh zákona o neziskových nemocnicích

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Petr Fiala: Kraje vypracují vlastní návrh zákona o neziskových nemocnicích
Asociace krajů považuje návrh zákona o veřejných neziskových lůžkových zdravotnických zařízeních vypracovaný Ministerstvem zdravotnictví za protiústavní. Na tomto závěru se představitelé krajů shodli 23. ledna na svém jednání v Praze. "Návrh zákona vytváří nerovnost různých forem vlastnictví a právní subjektivity před zákonem a nepřijatelným způsobem zasahuje do vlastnických práv krajů, obcí i soukromých vlastníků," uvedl náměstek hejtmana Petr Fiala.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 23.1.2006

 

Petr Fiala: Kraje vypracují vlastní návrh zákona o neziskových nemocnicích

 

Asociace krajů považuje návrh zákona o veřejných neziskových lůžkových zdravotnických zařízeních vypracovaný Ministerstvem zdravotnictví za protiústavní. Na tomto závěru se představitelé krajů shodli 23. ledna na svém jednání v Praze. „Návrh zákona vytváří nerovnost různých forem vlastnictví a právní subjektivity před zákonem a nepřijatelným způsobem zasahuje do vlastnických práv krajů, obcí i soukromých vlastníků,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Fiala, který na jednání zastupoval Ústecký kraj. „Návrh pro zřizovatelé, který se nepodvolí diktátu Ministerstva zdravotnictví, a to včetně krajských či obecních samospráv, znamená v podstatě likvidaci jejich zdravotnického zařízení. Fakt, že jedna instituce bude rozhodovat o existenci nemocnice,  a to na základě subjektivního hodnocení, nikoli objektivních kritérií, povede k vytvoření nového korupčního prostředí v oblasti zdravotnictví,“ dodává.

            Předkladatelé návrhu zákona ve skutečnosti destabilizují zdravotní systém a znejisťují pacienty i zaměstnance zejména těch zařízení, které nejsou uvedeny v příloze tohoto zákona jako nemocnice tvořící síť zdravotní péče. „Z těchto důvodů kraje považují za nesmyslné zasahovat do návrhu zákona dílčími pozměňovacími návrhy. Přesto jsme se shodli na tom, že forma neziskové nemocnice v českém právním řádu skutečně chybí. Kraje proto využijí své možnosti předkládat legislativní návrhy a připraví vlastní návrh zákona o neziskových nemocnicích, který předloží Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR ještě do červnových voleb,“ řekl Petr Fiala.

            Podle představitelů krajských samospráv by měl nový zákon garantovat rovnost zdravotnických zařízení a různých forem právní subjektivity před zákonem i v rámci systému zdravotnictví, naprostou transparentnost všech procesů v neziskových nemocnicích, veřejnou kontrolu fungování neziskových nemocnic jak v rovině ekonomické, tak v rovině poskytování péče. „Kromě toho by měl také stanovit odpovědnost jednotlivců, institucí a organizací zastoupených v orgánech zdravotnického zařízení za jeho hospodaření a závazky. Pro neziskové nemocnice bude také definovat povinnost hospodařit s přebytkem, který bude osvobozen od daně a který bude povinně investován do rozvoje zdravotnického zařízení,“ přiblížil záměr krajských samospráv Petr Fiala.

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 24.1.2006 / 24.1.2006 | Zveřejnit od-do: 24.1.2006-24.2.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém