Orientační nabídka


 

Petr Fiala: Krajský projekt střediska humanitních věd oživí Terezín

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Petr Fiala: Krajský projekt střediska humanitních věd oživí Terezín
S pokračujícími přípravami realizace projektu "Středisko humanitních studií se zaměřením na studia dějin holocaustu ve Městě Terezín" seznámil náměstek hejtmana Petr Fiala ředitele památníku Terezín Jana Munka a jeho zástupce Vojtěcha Blodiga.
 

 
 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 13.6.2006

 

Petr Fiala: Krajský projekt střediska humanitních věd oživí Terezín

 

S pokračujícími přípravami realizace projektu „Středisko humanitních studií se zaměřením na studia dějin holocaustu ve Městě Terezín“ seznámil náměstek hejtmana Petr Fiala ředitele památníku Terezín Jana Munka a jeho zástupce Vojtěcha Blodiga. Jednání se účastnili také předseda Židovské obce Teplice Oldřich Látal a místopředseda Michael Lichtenstein. Schůzka proběhla přímo v areálu terezínské Malé pevnosti, v sídle tamního památníku.

            „Rada Ústeckého kraje schválila na svém zatím posledním jednání (7. června 2006) zpracování studie proveditelnosti tohoto projektu a vyčlenila na její zpracování 2,38 milionu. Je to náš dlouhodobý záměr, s nímž jsme již seznámili představitele velvyslanectví USA v naší zemi a vstřícně jej vnímá také velvyslanec státu Izrael v ČR Arie Arazi. Vidíme tento krajský projekt jako jednu ze součástí velkého projektu pro Terezín, o němž bylo na vládní úrovni rozhodnuto na jaře tohoto roku. Domníváme se ale, že než čekat na vzdálený příslib šesti miliard korun, je potřeba začít pracovat na konkrétních, finančně dosažitelných projektech, jednoznačně podporujících význam Terezína v souvislosti s jeho historií, ojedinělou v celosvětovém kontextu,“ uvedl mimo jiné náměstek Petr Fiala.

            Ředitel Jan Munk potvrdil, že je o probíhajících jednáních vyvolaných Ústeckým krajem  v souvislosti s tímto projektem obeznámen. Dodal, že s projektem Ústeckého kraje seznámí mezinárodní organizaci Task Force, zabývající se mezinárodním studiem holocaustu. „Česká republika bude Task Force v příštím roce předsedat a domnívám se, že využitelný námět, smysluplně pracující s historickým odkazem Terezína se mezi jejími členy setká s pochopením a věřím, že i s podporou,“ uvedl Jan Munk. „Ústecký kraj přikládá tomuto projektu vysokou váhu. Jeho základní myšlenkou je zachování vzpomínek na utrpení lidí v nejhorším světovém konfliktu a předání poselství těchto let dalším generacím. Proto budeme například podporovat rozšíření koordinační rady projektu o zástupce židovské komunity a jistě se budeme umět dohodnout i na dalších formách vzájemné podpory,“ konstatoval náměstek hejtmana, který v průběhu jednání přivítal i vstřícný postoj Federace Židovských obcí. Michael Lichtenstein přislíbil, že projekt Ústeckého kraje, vytvoření Střediska humanitních studií se zaměřením na studia dějin holocaustu ve městě Terezín, předloží na nejbližším zasedání prezidia organizace. “Kdekoli jsme zatím, byť při neoficiálních příležitostech tuto myšlenku zmínili, měla vždy velmi kladnou odezvu,“ uvedl zástupce federace.

Záměr vychází z již připravených záměrů města Terezín, navíc ale zohledňuje širší aspekty oživení města v mezinárodním rozsahu. Ústecký kraj se stal nositelem záměru zbudování instituce, na jejímž vzniku jsou nyní připraveni participovat například i partneři z USA a do realizace projektu by se měla přímo zapojit také EU, která by měla chod střediska financovat. Za období od ledna do května 2006 se Ústeckému kraji podařilo získat pro projekt Asociaci židovských obcí USA, město Terezín, Památník Terezín a o účast na realizaci projevila zájem také nadnárodní společnost Ernst&Young.

 

 

připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

Petr Fiala: Krajský projekt střediska humanitních věd oživí Terezín

Petr Fiala: Krajský projekt střediska humanitních věd oživí Terezín

Petr Fiala: Krajský projekt střediska humanitních věd oživí Terezín

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 13.6.2006 / 14.6.2006 | Zveřejnit od-do: 13.6.2006-13.7.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém