Orientační nabídka


 

Petr Fiala: Úřad vlády dluží neziskovým organizacím v našem kraji 11 milionů korun

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Petr Fiala:  Úřad vlády dluží neziskovým organizacím v našem kraji 11 milionů korun
Náměstek hejtmana Petr Fiala požádal ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha o urychlené řešení převodu dotací na programy protidrogové politiky realizované nestátními neziskovými organizacemi v Ústeckém kraji.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 1.6.2006

 

Petr Fiala:  Úřad vlády dluží neziskovým organizacím v našem kraji 11 milionů korun

 

Náměstek hejtmana Petr Fiala požádal ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha o urychlené řešení převodu dotací na programy protidrogové politiky realizované nestátními neziskovými organizacemi v Ústeckém kraji. V otevřeném dopise, který odeslal 1. června vyjádřil své znepokojení nad administrací dotací poskytovaných Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky (RVKPP) v roce 2006. „Pomyslnou poslední kapkou, která mě přiměla k napsání tohoto dopisu byla má návštěva v ústeckém sdružení White Light I. Tato organizace, stejně jako další v našem kraji, uspěla se svou žádostí o dotaci na své protidrogový programy již 14. února a dostala příslib, že peníze obdrží do konce března. Bohužel do 26. května, kdy jsem pracoviště sdružení v Ústí nad Labem navštívil, nedostalo od Úřadu vlády, který dotace administruje, ani korunu,“ řekl Petr Fiala. „Odkládání vyplacení dotací vážně ohrožuje činnost mnoha občanských sdružení, které se programům protidrogové politiky věnují. K 26. květnu dlužil Úřad vlády neziskovým organizacím v našem kraji 11 milionů korun,“ dodal Petr Fiala.

S problémy s financováním se potýkají kontaktní centra v Chomutově, Kadani, Mostě, Litoměřicích, Teplicích, Ústí nad Labem, Děčíně, Rumburku. Dotace nedostaly také terapeutické komunity v Mukařově a ve Šluknově a Sociálně právní agentura v Ústí nad Lanem.

Převod dotací na účty příjemců až v polovině roku považuje Petr Fiala za nezvládnutí rutinních administrativních úkonů odpovědnými pracovníky odboru pro koordinaci protidrogové politiky Úřadu vlády. „V situaci, kdy RVKPP je majoritním zdrojem pro financování programů protidrogové politiky v České republice (až 70% z celkových nákladů projektů), je zpožděním převodu dotací vážně ohrožena realizace těchto programů. Dochází k tomu, že zařízení realizující programy protidrogové politiky nemají finanční prostředky na výplatu mezd, což podporuje fluktuaci zaměstnanců, bez vlastního zavinění se zadlužují vůči orgánům sociálního zabezpečení, zdravotním pojišťovnám a dalším subjektům. Některá zařízení již byla nucena propustit zaměstnance, případně utlumit provoz. To vše jsou faktory mající bezprostřední vliv na kvalitu i efektivitu protidrogových služeb. Zmiňovaná problematika se bezprostředně dotýká i Ústeckého kraje a obcí. Snížením kvality, případně redukcí aktivit protidrogové politiky způsobenými pozdním převodem dotací dochází ke znehodnocení finančních prostředků, kterými se kraj a obce ze svých rozpočtů podílejí na spolufinancování programů protidrogové politiky. Domnívám se, že nezvládnutý administrativní úkon tak velmi komplikuje efektivní spolupráci státu, krajů a obcí v oblasti protidrogové politiky,“ uvádí náměstek hejtmana ve svém dopise ministru práce a sociálních věcí.

Kromě řešení okamžité situace požádal náměstek hejtmana Petr Fiala ministra Škromacha i o přijetí opatření , která by zamezila opakování podobné situace v dalších letech.

 

 

 

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 1.6.2006 / 1.6.2006 | Zveřejnit od-do: 1.6.2006-1.7.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém