Orientační nabídka


 

Petr Fiala: Ústecký kraj vnímá povinnost jako příležitost a inspiraci

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Petr Fiala: Ústecký kraj vnímá povinnost jako příležitost a inspiraci
Náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Fiala a člen rady Vladimír Záhorský byli mezi hosty odborného semináře, který se konal dnes v konferenčním sále krajského úřadu.
 

 
 

 

 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne  23.4.2007

 

Petr Fiala: Ústecký kraj vnímá povinnost jako příležitost a inspiraci

 

Náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Fiala a členy rady Vladimír Záhorský byli mezi hosty odborného semináře, který se konal dnes v konferenčním sále krajského úřadu. Pořadatelé – Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (MPSV) spolu  s Krajským úřadem Ústeckého kraje a  dodavateli veřejné zakázky MPSV „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“, společností Komunitní plánování o.p.s  se zabývali plánováním rozvoje sociálních služeb. Účastníci semináře se ve svých prezentacích shodli v názoru, že sociální služby pro mnohé z nás jsou nebo mohou být významnou oporou v různých životních situacích. Představují možnost, jak naplnit některé potřeby nebo jinak napomoci lidem, kteří z nějakého důvodu nemohou či nejsou schopni je zajistit sami. K tomu, aby sociální služby byly dostupné jak z hlediska jejich rozmanitého zaměření, tak i geografické dosažitelnosti, přispívají svým dílem samotní poskytovatelé těchto služeb – obce, kraje i ministerstvo.Dlouhodobým záměrem ministerstva je podporovat procesy, které sociální služby v obci či regionu pojímají jako systém, v jehož rámci je třeba služby plánovat.

   Náměstek hejtmana Petr Fiala říká, že Zákon o sociálních službách přináší zásadní povinnosti krajům v oblasti plánování rozvoje sociálních služeb. „Zároveň popisuje vzájemnou spolupráci obcí, krajů, Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a poskytovatelů a uživatelů sociálních služeb v procesu plánování rozvoje sociálních služeb“, řekl v úvodním slově a dodal, že nově také zákon definuje pojem střednědobý plán rozvoje sociálních služeb. „Ústecký kraj již od dubna 2006,  tedy od schválení zákona Poslaneckou sněmovnou, vnímal povinnost zpracování plánu rozvoje sociálních služeb jako příležitost k vytvoření sítě kvalitních a dostupných sociálních služeb na svém území,“ podotýká  náměstek hejtmana a dodává, že dalším předpokládaným přínosem plánování rozvoje sociálních služeb je zlepšení finanční stability poskytovatelů těchto služeb. Ústecký kraj zahájil přípravné práce na střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb v září 2006. Jednou z hlavních podpůrných aktivit pro zpracovatele plánu je projekt  nazvaný Vzdělávání účastníků procesu plánování rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraj, jenž byl podpořen z Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů Evropského sociálního fondu. V souladu s metodikou a harmonogramem tvorby plánu schválenými Radou Ústeckého kraje v dubnu 2006 bylo vytvořeno, na základě návrhu obcí a odborné veřejnosti, osm pracovních skupin pro jednotlivé oblasti poskytování sociálních služeb. Jejich členové jsou reprezentativním vzorkem zástupců všech subjektů poskytujících sociální služby v dané oblasti, obecních úřadů a uživatelů sociálních služeb.   

   „Do dnešního dne proběhla čtyři setkání těchto pracovních skupin. V rámci jednání byly vytvořeny popisy současného stavu poskytování sociálních služeb v jednotlivých oblastech a byly zhodnoceny jejich silné a slabé stránky. Ve skupinách jsou zpracovávány návrhy cílů a opatření jak pro střednědobý plán na období 2008 – 2011, tak pro realizační plán aktivit na rok 2008. Předpokládáme, že návrh plánu bude v červnu dán k připomínkování obcím, poskytovatelům služeb a veřejnosti. Po zapracování připomínek bude ve čtvrtém čtvrtletí 2007 předložen ke schválení orgánům kraje,“ prozradil představitel Ústeckého kraje. Zdůraznil, že při tvorbě střednědobého plánu kraje je používána metoda komunitního plánování. Ústecký kraj, podle Petra Fialy,  čerpá ze zkušeností obcí Ústí nad Labem a Litoměřice, které začaly vytvářet komunitní plány již koncem devadesátých let, a také z výstupů projektu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR o zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb.  „Vítám tento projekt jako prostředek pro sjednocení přístupu k plánování rozvoje sociálních služeb na místní i krajské úrovni,“ řekl v závěru. V průběhu dnešního semináře převzala pětice metodiků certifikát o proškolení a budou k dispozici obcím v průběhu celého procesu.

 

Připravila:  Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

Petr Fiala: Ústecký kraj vnímá povinnost jako příležitost a inspiraci

Petr Fiala: Ústecký kraj vnímá povinnost jako příležitost a inspiraci

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 23.4.2007 / 23.4.2007 | Zveřejnit od-do: 23.4.2007-23.5.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém