Orientační nabídka


 

Pieta připomněla katastrofu na dole Nelson III u Oseku

Před 89 lety v průběhu roku 1934 došlo na dole Nelson III u Oseku na Teplicku k výbuchu, při kterém zemřelo 140 horníků. Při tradičním pietním aktu pořádaném městem Osek ve spolupráci se Spolkem severočeských havířů u pomníku katastrofy uctili památku obětí důlního neštěstí zástupci Ústeckého kraje, okolních obcí a hornických spolků z české i německé strany.
Tisková zpráva ze dne 9. ledna 2023
Osek
 

 
 
„Dnes jsme se zde sešli, abychom uctili památku obětí této tragické události i jejich rodin, které během důlního neštěstí přišly o otce, bratry či syny. Věnujme jim, prosím, tichou vzpomínku a připomeňme si, jak náročné a nebezpečné je hornické povolání. Přál bych si, abychom v budoucnu žádnou podobnou tragédii již nezažili,“ uvedl během pietního aktu hejtman Jan Schiller.

Spolu s hejtmanem se poklonili u památníku také předseda krajského výboru pro kulturu a památkovou péči Vlastimil Skála a dále například starosta města Osek Václav Krtek, či předseda představenstva a generální ředitel akciové společnosti Severočeské doly Ivo Pěgřímek.

Podle historiků exploze zasáhla celý důl Nelson III, na povrchu došlo k destrukci provozních budov, v jejichž troskách zahynulo několik zaměstnanců. Kvůli vzduchové ventilaci došlo následně v dole k dalším lokálním výbuchům. Horníci zemřeli přímo při výbuchu, či následně otravou kysličníkem uhelnatým. Osecké neštěstí je třetí největší hornickou katastrofou na území nynější České republiky.

Spolu s hejtmanem Janem Schillerem položil květiny za Ústecký kraj také předseda výboru Vlastimil Skála
Spolu s hejtmanem Janem Schillerem položil květiny za Ústecký kraj také předseda výboru pro kulturu a památkovou péči Vlastimil Skála

 

Pieta k důlnímu neštěstí v dole Nelson III u Oseku

 

Pieta k důlnímu neštěstí v dole Nelson III u Oseku

 

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller
Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller

 

Pieta k důlnímu neštěstí v dole Nelson III u Oseku
Pieta k důlnímu neštěstí na dole Nelson III u Oseku

 
 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 9.1.2023 / 9.1.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém