Orientační nabídka


 

Pietní vzpomínka k 69. výročí vyhlazení obce Lidice

11
Dne 10. června tomu bylo přesně 69 let, kdy došlo k tragické lidické události. Pietního aktu se v sobotu 11. června zúčastnila i hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a položila věnec u společného Hrobu mužů, kterých tehdy nacisté při vyhlazovací akci na místě popravili 173.
 

 
 

Pietní vzpomínky se zúčastnili kromě mnoha významných osobností předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová, ministři vlády ČR, představitelé velvyslanectví, krajů, měst a obcí a zástupci řady organizací. Věnce a kytice k lidickému hrobu položilo na devadesát delegací.

 

Ve svých projevech připomněli Milan Štěch, Miroslava Němcová i předsedkyně ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková tragické osudy obce Lidice i historické souvislosti a přesahy do současnosti v kontextech aktuálních vyjádření představitelů sudetoněmeckého sdružení.

 

„Lidice stále oslovují veřejnost,“ řekl ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl. „Před pěti lety uctilo památku položením kytic a věnců 35 delegací, dnes je jich devadesát,“ dodal ředitel památníku. Posláním Památníku Lidice je péče o trvalé uchování vzpomínky na vyhlazení obce Lidice a utrpení jejích občanů, kteří se dne 10. června 1942 stali obětí nacistického násilí, a zachování jména obce Lidice jako celosvětového symbolu obětí válečných zločinů.

 

Připravil:OTI

o
a

b
Hejtmanka Jana Vaňhová uctila památku lidickým obětem položením věnce za Ústecký kraj

š
Milan Štěch při hlavním projevu

n
Proslov k lidické pietní vzpomínce připojila Miroslava Němcová

d
Jana Vaňhová u lidického sousoší dětí

k
Lidickou pietní vzpomínku zakončil svým vystoupením pěvecký sbor Kvítek z Loun

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 12.6.2011 / 12.6.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém