Orientační nabídka


 

Pietní vzpomínkové shromáždění v žatecké synagoze

Události z roku 1938, tzv. „Křišťálové noci“, si připomněly ve čtvrtek 9. listopadu desítky lidí v nově zrekonstruované žatecké synagoze. Piety se zúčastnil hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller, starosta Žatce Radim Laibl, předseda Židovské obce Teplice Michael Lichtenstein a další hosté.
Tisková zpráva z 10. listopadu 2023
Pietní akt
 

 
 
„Při pogromu tehdy bylo v Německu a Sudetech zabito přes sto osob, 30 tisíc odvlečeno do koncentračních táborů, byl zničen nespočet židovských objektů, hlavně obchodů a zapáleno přes 1300 židovských modliteben a synagog. V Žatci tenkrát místní hasiči požár naštěstí uhasili. Holokaust se nesmí opakovat!“ uvedl ve svém projevu Michael Lichtenstein

„Myslím, že bychom tehdejší události měli připomínat stále mladším a mladším. Takové příběhy, jako byly události tzv. Křišťálové noci, musí varovat všechny. Rozdělování společnosti dopadá vždy špatně, tak jako před 85 lety,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller. Starosta města Žatec Radim Laibl poděkoval organizátorům pietního shromáždění a všem přítomným, kteří svojí vysokou účastí dali najevo své postoje.   

První zmínka o existenci židovské obce v Žatci pochází z roku 1350. Počet Židů v Žatci činil v roce 1930 při sčítání obyvatelstva 944 osob, což bylo více než 5 procent obyvatelstva. Na rozkvětu Žatce se ve velké míře podíleli právě židovští obchodníci s chmelem, jejich výstavní budovy a sklady chmele. Ty dnes, po letošním vstupu Žatce a jeho chmelové krajiny mezi památky UNESCO, tvoří základ zapsaného kulturního dědictví. Mezi významné žatecké památky se řadí také tato žatecká synagoga, která je po synagoze v Plzni druhou největší v Čechách. Její majitel Daniel Černý prozradil, že kompletní obnova budovy s přilehlým rabinátem skončí na jaře roku 2024, kdy bude slavnostně otevřena. 

Letošní pietní vzpomínkové shromáždění v žatecké synagoze připravily – Spolek Rodáci Žatec, Nadační spolek Saaz/Žatec, Židovská obec Teplice a Synagoga Žatec. 

Zdroj: Petr Šimáček

Předseda Židovské obce Teplice Michael Lichtenstein
Předseda Židovské obce Teplice Michael Lichtenstein

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller
Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller

 

Starosta města Žatec Radim Laibl
Starosta města Žatec Radim Laibl

 

Petr Šimáček
Petr Šimáček čte pietní řeč

 

Prostory nově opravené synagogy v Žatci
Prostory nově opravené synagogy v Žatci

 


 
Zodpovídá: Mgr.et Bc. Ondřej Nitsch
Vytvořeno / změněno: 10.11.2023 / 10.11.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém