Orientační nabídka


 

Platit plošnou korekci za jiné? Ústecký kraj nevidí důvod

logo ÚK
V posledních týdnech se objevují informace o návrhu EK uplatnit 22,5%ní tzv. plošnou korekci ve výši 2,5 miliardy korun u prověřovaných projektů financovaných z ROP Severozápad. Audit provedený společností Deloitte Advisory kontroloval celkem 35 projektů, z toho byl pouze u sedmi příjemcem dotace Ústecký kraj. Naše projekty byly v celkové hodnotě 1,2 mld. Kč a původně navržené korekce (finanční opravy, neproplacení) se u těchto projektů pohybovaly v úrovni 1,7 % z celkových výdajů.
 

 
 

Přestože se v médiích objevily spekulace, podle kterých auditoři našli v každém z kontrolovaných projektů Ústeckého kraje řadu údajných pochybení, závěry ministerstva financí k auditu, které odešly do Bruselu, vyvrací sebemenší podezření na zneužití dotací či nekvalitně odvedené práce. Čtyři projekty na rekonstrukce silnic byly zcela bez připomínek, u zbývajících tří ministerstvo upozornilo na dílčí administrativní pochybení.

Zatím se neobjevilo jasné zdůvodnění bruselského návrhu na plošnou korekci. Pokud jsou projekty Ústeckého kraje „ohodnoceny“ velmi nízkou korekcí, pak by logicky měly být projekty ostatních příjemců dotací zatíženy poměrně vysokým procentem korekce. Nositeli dalších z 35 prověřovaných projektů byl v pěti případech Karlovarský kraj a jeho příspěvkové organizace a pak města či podnikatelské subjekty z Ústeckého a Karlovarského kraje v poměru počtu projektů přibližně 1:1. Proto se Ústecký kraj, mírně řečeno, podivuje nad představou, že by měl z plošné korekce 2,5 miliardy  uhradit dvě třetiny.

Zatím se jedná o bruselské návrhy, teprve v září by měla být po jednáních s představiteli ROP SZ odeslána reakce na tento návrh ministerstvem financí, skutečný závěr EK by mohl být pak znám pravděpodobně až v listopadu.

 

Připravil: OTI

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 25.8.2012 / 25.8.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém