Orientační nabídka


 

Po 95 letech se vzácný obraz vrátil do mosteckého muzea

vk
Ve středu 9. listopadu byl v oblastním muzeu v Mostě veřejnosti představen barokní obraz Vražda jeptišek v Mostě, který se na sever Čech vrátil z depozitáře muzea v Míšni. Slavnostní vernisáže se zúčastnil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a primátoři Mostu a Míšně Jan Paparega a Olaf Raschke. Olejomalba z přelomu 17. a 18. století zachycuje přepadení zahražanského kláštera magdalenitek a povraždění jeptišek husity.
 

 
 

„Jsem rád, že vzácný obraz po mnoha letech opět obohatí sbírky našeho oblastního muzea. Poděkování si zaslouží ředitelé muzeí v Míšni a Mostě a kurátoři sbírek, díky jejichž úsilí došlo k dohodě a navrácení obrazu zpět do Mostu,“ uvedl při odhalení obrazu hejtman Oldřich Bubeníček.

Originál byl vyhotoven ve druhé polovině 17. století. Z hlediska historického a kulturního má obraz mimořádnou cenu, neboť zachycuje část jedné z nejvýznamnějších událostí v historii města, tedy úspěšnou obranu před nájezdem pražských husitů na tehdy katolický Most, k němuž došlo v roce 1421. Odražení husité ale ještě předtím povraždili jeptišky v klášteře v nedalekých Zahražanech. Právě tento motiv zachycuje vzácný obraz.

Na konci 19. století se originál obrazu ocitl v majetku muzea, které v roce 1888 založilo město. Byla proto vytvořena kopie obrazu, jež zůstala Zahražanské kapli, která pak přešla do majetku Národního památkového ústavu. Před několika lety byla v rámci restitucí vrácena svému právoplatnému vlastníku, tedy katolické církvi, konkrétně místní farnosti.

Osudy originálu byly mnohem složitější. Když se v roce 1921 připravovaly oslavy 500. výročí velkého vítězství a záchrany města před husity, panovaly obavy, že by oslavy mohly být zakázány, nebo by dokonce mohlo dojít k zabavení vzácného obrazu. Bylo proto rozhodnuto, že originál obrazu bude odeslán jako součást pozůstalosti po Ulrice von Levetzow (k níž pochopitelně nepatřily) do Německa. Obraz nejprve skončil ve Výmaru a do Míšně se dostal teprve nejspíše v roce 1932. Na obraz Vražda jeptišek v Mostě se dokonce postupně zapomnělo.  Teprve v posledních letech došlo k dohodě o navrácení obrazu na Mostu.


a

 

a

a

 

a

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 10.11.2016 / 10.11.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém