Orientační nabídka


 

Po hřebenech tou nejkrásnější přírodou Ústeckého kraje

V oblasti Labských pískovců v severní části Ústeckého kraje vznikl nový turistický produkt – proznačená dálková trasa Hřebenovka. Ta návštěvníky provede nejkrásnějšími, ale také téměř neznámými místy našeho regionu. Trasa má sto kilometrů a je na každém, jak ji zdolá. Někdo si může cestu rozplánovat na více dní, jiní si vyberou jen část. V každém případě výletníky čeká túra v krásné přírodě národního parku a chráněné krajinné oblasti.
Tisková zpráva z 25. dubna 2023
01
 

 
 


„Ústecký kraj se obrátil na destinační agenturu České Švýcarsko, aby vytýčila tento typ dálkové trasy takovým způsobem, aby neprošla územím kraje jen po hřebenech tou nejkratší trasou, ale aby cestou obsáhla co nejvíce významných a turisticky zajímavých míst,“ řekl při slavnostním otevření stezky hejtman Jan Schiller. Spolu s ním stříhal pásku radní pro regionální rozvoj Michal Kučera. Náměstek pro cestovní ruch Jiří Řehák potom odhalil doprovodnou informační tabuli.

 

Cílem produktu Hřebenovka Českým Švýcarskem je zejména to, aby trasa propojila co nejvíce turistických cílů Lužických hor a Českého Švýcarska. Aby turista navštívil nejen místa dostatečně atraktivní, byť někdy méně známá, obce a města, ale také místa, kde se nacházejí turističtí partneři jako např. hotely a restaurace, regionální výrobci, případně další infrastruktura vhodná k odpočinku.

Ústecký kraj přispěl na proznačení trasy a navazující marketing částkou 1,4 milionu korun. V letošním roce čeká Hřebenovku Českým Švýcarskem certifikace a začne se také značit navazující úsek přes Krušné hory, který by mohl být dokončený v příštím roce.

 

Délka Hřebenovky Českým Švýcarskem je přesně 101 km. Trasa spojuje horské Stožecké sedlo, známé jako Šébr, přes novou lávku nad silnicí 9 v Lužických horách, kde prochází hranice Libereckého a Ústeckého kraje, až se skalním městem v Tisé na levém břehu řeky Labe. Nejvyšším bodem na trase je hora Jedlová 774 m n.m. a nejníže položeným místem je město Hřensko 115 m n.m. Podle slov destinačního manažera Jiřího Raka: „Hřebenovka navazuje i na spoje veřejné dopravy, včetně atraktivního prostoru nádraží Jedlová ukrytého v lesích. Další významné dopravní uzly jsou Jiřetín pod Jedlovou, Krásná Lípa, Kyjov, Jetřichovice, Mezní Louka, Janov, Hřensko, Děčín, Sněžník a Tisá. Jde nám zejména o to, aby turista dostal plný servis včetně možnosti přechod Hřebenovky kdykoliv ukončit a pokračovat třeba někdy příště.“ Na trase budou také vybudována zázemí pro turisty na odpočinek a občerstvení. Trasa je vhodná hlavně pro pěší turisty, ale v některých úsecích se po ní budou moci svézt i cyklisté a v zimě vyznavači běžeckého lyžování.

 

Trasa Hřebenovky navazuje na historickou modrou hřebenovku mezi Pradědem a Aší, jejíž první úsek Ještěd – Růžák proznačili právě v Českém Švýcarsku před 120 lety. 

1
Hejtman kraje Jan Schiller s ředitelem o.p.s. České Švýcarsko Janem Šmídem

2
Náměstek Jiří Řehák v rozhovoru se senátorem Zbyňkem Linhartem a Richardem Náglem z NP České Švýcarsko

3
Slavnostní odhalení informační cedule

4

5
Hejtman Schiller při slavnostním střihání pásky

6
Za kraj stříhal také radní pro regionální rozvoj Michal Kučera



 

 

 

 

 

 
 

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 25.4.2023 / 25.4.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém