Orientační nabídka


 

Po Ministerstvu financí ČR potvrdila velmi dobré hospodaření kraje i ratingová agentura

001
Mezinárodní ratingová agentura Moody´s Investors Service potvrdila Ústeckému kraji (ÚK) vysoké ratingové hodnocení na úrovni Aa1.cz, což je nejlepší možné ohodnocení, kterého kraj může dosáhnout. Podle vyjádření agentury národní rating Aa1.cz udělený Ústeckému kraji odráží obezřetné rozpočtové hospodaření kraje, které mu pomohlo zachovat solidní provozní výsledky a dostatečné finanční rezervy. Již v květnu předalo Ministerstvo financí ČR Ústeckému kraji zprávu o výsledku přezkoumání hospodaření Ústeckého kraje s konstatováním, že nebyly zjištěny chyby a nedostatky, a to včetně zadávání a uskutečňování veřejných zakázek.
Tisková zpráva z 27. června 2012
 

 
 

„Vysoké ratingové hodnocení Ústeckého kraje potvrzuje, že krajský rozpočet je připraven zcela profesionálně, apoliticky a s maximální péčí dobrého hospodáře. Při projednávání na zastupitelstvu má krajský rozpočet již tradičně jednohlasnou podporu napříč politickým spektrem,“ uvedla Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje. Jak dále doplnila: „Jsem ráda, že výsledky nezávislé renomované agentura zcela jasně vyvracejí smyšlené výroky některých státních i regionálních politiků o údajném špatném hospodaření a neúměrném zadlužování v Ústeckém kraji.“

 

Při hodnocení hospodaření bylo konstatováno, že správa i řízení aktivit kraje jsou na dobré úrovni. Ústecký kraj si vybudoval pověst subjektu, který plní nebo dokonce překonává stanovené rozpočtové cíle. Toho dosahuje především díky obezřetnému plánování příjmů a solidní kontrole rozpočtových výdajů.

 

I když je plán kapitálových výdajů kraje ambiciózní, ratingová agentura Moody´s Investors Service věří, že vedení kraje bude i nadále přistupovat k hospodaření s dostatečnou opatrností a zabrání růstu zadlužení nad úroveň plánovanou pro rok 2012, což je také prioritní cíl Ústeckého kraje pro letošní rok. Celkově dobré řízení rozpočtu ÚK je podpořeno také komplexním a transparentním finančním výkaznictvím včetně tvorby víceletých rozpočtových výhledů.

 

Při porovnání zadluženosti v rámci Ústeckého kraje se zadlužeností České republiky, je zajímavá skutečnost, že občan bydlící v Ústeckém kraji by z průměrné mzdy (24 126 Kč) potřeboval v uvozovkách "jen" 2,55 % na splacení dluhu, kterým je Ústecký kraj zatížen. Zatímco občan České republiky by na splacení veřejného dluhu ČR potřeboval bez mála 6 a půl takových platů. Od roku 2001 Ústecký kraj zadlužil každého svého obyvatele částkou 616 Kč, zatímco stát ve stejném období zadlužil každého obyvatele zhruba o 119 000 Kč. Ústecký kraj se zadlužil především z důvodu odstranění povodňových škod po bleskových povodních v roce 2010 na silnicích 2. a 3. tříd, dále z důvodu předfinancování projektů hrazených z Evropské unie, zejména Regionálního operačního programu, a v neposlední řadě z důvodu dofinancování investičních akcí do majetku Ústeckého kraje.

01

Ředitel organizační složky mezinárodní ratingové agentury Moody´s Investors Service Petr Vinš předal ratingové hodnocení Ústeckého kraje hejtmance Janě Vaňhové a jejímu náměstkovi Pavlu Koudovi na jednání ZÚK.

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 27.6.2012 / 27.6.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém