Orientační nabídka


 

Podepsání Terezínské deklarace

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
1
Na pozvání předsedy vlády České republiky Jana Fischera se sešli zástupci 49 zemí sešli 30. června 2009 v Terezíně, kde vyvrcholila Mezinárodní konference o holocaustu podpisem společného prohlášení Evropské komise a českého předsednictví a podpisem Terezínské deklarace představitelů zúčastněných zemí. Podpisu deklarace byla přítomna hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.
 

 
 

Tisková zpráva z 30. června 2009

Na pozvání předsedy vlády České republiky Jana Fischera se sešli zástupci 49 zemí sešli dnes 30. června 2009 v Terezíně, kde vyvrcholila Mezinárodní konference o holocaustu podpisem společného prohlášení Evropské komise a českého předsednictví a podpisem Terezínské deklarace představitelů zúčastněných zemí. Tímto konference uzavírá kapitolu českého předsednictví v Radě Evropské unie.  Podpisu Terezínské deklarace byla přítomna hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

 

Konference k osudu majetku obětí holocaustu organizované Českou republikou a jejími partnery se účastnili zástupci zemí ve dnech 26.–30. června 2009 v Praze. Na základě podepsaných dokumentů byl měl v Terezíně vzniknout evropský Institut odkazu šoa, který má za úkol poskytnout pomoc při řešení otázek jako je zkonfiskování nemovitého majetku nacisty, zabavení uměleckých děl a židovských pohřebišť, zajištění sociální péče pro soby, které přežily šoa (hebrejské označení pro holocaust), a pro další oběti nacistické perzekuce. Další činností institutu je vzdělávání, výzkum a obnova památných míst.

 

Mezinárodní konference byla slavnostně zahájena v pátek 26. června v Paláci Žofín v Praze za účasti nositele Nobelovy ceny za mír Elieho Wiesela, bývalé předsedkyně Evropského parlamentu Simone Veilové, bývalé ministryně zahraničních věcí USA Madelaine K. Albrightové a české delegace v čele s ministrem pro evropské záležitosti Štefanem Fülem.

 

Cílem této konference je zejména podpora činnosti států ve vzdělávání o holocaustu, v rozvoji sociálních programů pro jeho oběti, v péči o památná místa a má rovněž posílit činnost mezinárodního výboru pro připomínku, výzkum a vzdělávání o holocaustu.

 

V terezínské Jízdárně se po ukončení konference konal slavnostní koncert Oregonského filharmonického orchestru pod taktovkou dirigenta Murry Sidlina.

 

Připravila: Soňa Poupětová

oddělení tiskových informací

odbor kanceláře hejtmanky

Krajský úřad Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

+420 475 657 741, poupetova.s@kr-ustecky.cz

 

1
Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová

2

4
Jana Vaňhová se starostkou města Terezín Růženou Čechovou

4

5

Oregonský filharmonický orchestr

 
Zodpovídá: Soňa Poupětová
Vytvořeno / změněno: 30.6.2009 / 30.6.2009 | Zveřejnit od-do: 30.6.2009-30.7.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém