Orientační nabídka


 

Podle hejtmana ministerstvo dopravy torpéduje modernizaci strategické silnice R7

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Podle hejtmana ministerstvo dopravy torpéduje modernizaci strategické silnice R7
Zástupci německého konsorcia soukromých investorů, nabízejících prostřednictvím EuroHypo banky financování dokončení rozšíření rychlostní silnice R7, dnes představili svůj záměr v průběhu jednání Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje, jehož se zúčastnili také hejtman Jiří Šulc a náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 22. 8. 2005

 

Jiří Šulc: Ministerstvo dopravy torpéduje modernizaci strategické silnice R7

 

Zástupci německého konsorcia soukromých investorů, nabízejících prostřednictvím EuroHypo banky financování dokončení rozšíření rychlostní silnice R7, dnes představili svůj záměr v průběhu jednání Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje, jehož se zúčastnili také hejtman Jiří Šulc a náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka.

Účastníci jednání konstatovali, že rozšíření a modernizace rychlostní komunikace I/7 Praha – Slaný – Chomutov – Hora sv. Šebestiána je akcí strategického významu pro region, který ale vláda, v rozporu se svým usnesením odmítá podporovat. „Neustále se dozvídáme, že na tuto stavbu se opět nedostává finančních prostředků. To mě ale jako hejtmana kraje nezajímá, já tuto silnici chci a potřebuji ji pro své občany, bez ní nemůžeme doufat v rozvoj severozápadních Čech. Když jsou peníze na obchvat Tábora, vedoucí odnikud nikam nebo na stavby v okolí Olomoucka, jistě se najdou i finanční prostředky na výstavbu silnice, kterou vláda sama označila za strategickou,“ konstatoval v průběhu jednání hejtman Jiří Šulc.

Představitelé kraje se zájmem vyslechli nabídku německého konsorcia, která nabízí financování staveb nutných na R7 formou PPP projektu výměnou za využívání silnice po dobu 25 let. Jeden z účastníků německé delegace Jens Grünert ze společnosti Woteg vysvětlil, že v České republice zatím tato spolupráce není příliš obvyklá, zejména proto, že je v rámci ní nutné delegovat vlastnická práva státu na jiný subjekt a tento přístup naráží na odpor ministerstev. „Byli jsme v průběhu jednání osloveni, zdali by kraj v rámci tohoto projektu spolupracoval s německými investory a podle mne nastal čas na vyzkoušení všech možností, které nám umožní silnici R7 zmodernizovat co nejrychleji,“ pronesl Jiří Šulc.

Stavební akce při modernizaci rychlostní silnice I/7 a jejím prodloužení k hraničnímu přechodu Hora Svatého Šebestiána na území Ústeckého kraje jsou rozpočítány na 6,9 miliardy korun, v celé silnice délce od Prahy pak na více než 10 miliard korun. V říjnu loňského roku byla zahájena další etapa výstavby přeložky silnice I/7 v úseku Chomutov – Křimov, navazující z jižní strany na chomutovskou estakádu a na opačné straně stavbu přeložky silnice v úseku Křimov – Hora svatého Šebestiána, zahájenou v listopadu roku 2003.

            Účastníci dnešního jednání o budoucnosti modernizace silnice R7 podepsali prohlášení, které předá poslanec Evropského parlamentu Richard Falbr předsedovi vlády ČR Jiřímu Paroubkovi. Text ale dostanou také ministr dopravy ČR Milan Šimonovský, Ředitelství silnic a dálnic ČR, a.s. a Státní fond dopravní infrastruktury. V prohlášení je konstatováno, že rychlostní silnice R7 je životně důležitá pro další rozvoj a existenci jihozápadní části Ústeckého kraje a že její současný stav působí negativně při vyjednáváních se strategickými investory pro průmyslovou zónu Triangle. Mimo jiné se v prohlášení, podepsaném Jiřím Šulcem, europoslancem Richardem Falbrem a vládním zmocněncem pro Severozápadní Čechy Vlastimilem Aubrechtem uvádí: „Účastníci jednání nechápou, proč Ministerstvo dopravy ČR a ŘSD léta torpédují přípravu a výstavbu R7, která je na rozdíl od dálnice D8 nekonfliktní a bezproblémová a již dávno mohla odlehčit od tisíců kamionů, valících se přes obce u silnice E55.“

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

Podle hejtmana ministerstvo dopravy torpéduje modernizaci strategické silnice R7

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 22.8.2005 / 23.8.2005 | Zveřejnit od-do: 22.8.2005-22.11.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém