Orientační nabídka


 

Podnikání v Ústeckém kraji (pro Zpravodaj KHP)

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Do dvouměsíčníku ZPRAVODAJ HKP

Otázky pro hejtmana Ústeckého kaje Jiřího Šulce

  1. Pane hejtmane, jaké priority vnímáte ve Vašem kraji v souvislosti s podnikáním a podnikateli?

Malí a střední podnikatelé jsou podle mého názorů budoucnost tohoto regionu – třebaže realita těchto dnů je taková, že jich spíše ubývá. V každém případě ony priority vyjmenovali krajští zastupitelé ve svém Programu rozvoje Ústeckého kraje. Právě z velké části na podnikatelích bude totiž záležet, jak se vypořádáme s tím, že v charakteristice Ústeckého kraje dosud převládají dva rozhodující prvky - velký podíl restrukturalizujících se těžkých odvětví a velkých podniků a vedle toho ekonomicky relativně slabá území v horských oblastech Krušných hor, Českého středohoří nebo Šluknovska. Na území je řada zastaralých

a neudržovaných průmyslových areálů, často ekologicky zatížených a nevhodných pro moderní výroby. Připočtěte relativně málo ploch pro investice na zelené louce a všeobecně zažitou  představu o území jako „průmyslovém srdci republiky“ a vyjde vám že mezi naše rozvojové priority musí patřit podpora cestovního ruchu a lázeňství včetně navazujících služeb směřujících k bourání zažitého „image“, samozřejmě doprovázená úsilím o revitalizaci chátrajících průmyslových staveb. A to jsou právě velké šanci pro podnikatele. Také velmi stojíme o zahraniční investice, ovšem naše „špatná“ pověst nám samozřejmě nepomáhá, stejně jako nedostatečné dopravní spojení. Tvrdím, že bez celoročně splavné labské cesty a dálnice D8 dostavěné až k saským hranicím můžeme o významnějším rozvoji Ústeckého kraje spřádat pouze líbivé teorie. To ale hovořím jen o některých našich důležitých cílech, pro podporu podnikání a podnikatelů se zkrátka potřebujeme zbavit starých a ošklivých továrních komplexů, vybudovat odpovídající dopravní spojení a zatraktivnit náš kraj pro zahraniční investory, kteří asi jediní mohou nastartovat budování silného místního kapitálu. Služby pak mohou tuto základnu jen rozvíjet a posouvat tento kraj k větší ekonomické stabilitě. A samozřejmě také k jeho větší atraktivitě pro investory, pro turisty.

  1. Myslíte, že uspořádání republiky podle krajů poskytuje podpoře podnikání větší prostor než bývalé okresní uspořádání? Máte podle vás dostatek pravomocí v této oblasti?

Kraj není k podpoře podnikání kompetentní, může tak činit pouze nepřímo, například přes dopravní infrastrukturu, nebo může vytvářet podmínky pro investory. K přímému ovlivňování rozvoje podnikání, například k daňové problematice, k tvorbě zákonů, nástroje nemá – ty jsou v rukou zákonodárců. Pokud se i v této oblasti nic nezmění, potom naše plány na podporu podnikání zůstanou jenom popsaným papírem.

  1. Jaké jsou vztahy mezi vedením kraje a Krajskou hospodářskou komorou? Máte nějaké společné cíle?

Vztahy s Krajskou hospodářskou komorou si chválím, dobře fungují už od poloviny roku 2001, kdy jsme podepsali smlouvu o vzájemné spolupráci. Komoru považujeme za významné sdružení podnikatelů disponující značným odborným potenciálem využitelným pro řešení problematiky regionu charakterizovaného vysokou nezaměstnaností. Společných cílů máme několik, odborníci z komory nám v těchto dnech například pomáhají při výběrových řízeních souvisejících s budováním průmyslové zóny Triangle vznikající v areálu někdejšího vojenského letiště v Žatci. Ale v kraji je nejen žatecká zóna, jsou tu ještě další zóny, například v Lovosicích, Lounech, Chomutově, Klášterci nad Ohří, v Krupce…

  1. Které oblasti podnikatelských aktivit podle vás mohou váš kraj „posunout dál“?

V odpovědi na tuto otázku bych navázal na tu předchozí a jenom doplnil - obory související s těžbou uhlí, s energetikou a těžkých průmyslem musí nahradit obory jiné, odpovídající nové hospodářské struktuře regionu a dávající obyvatelům kraje možnosti pracovat. Na mysli mám například mechatroniku. A také potřebujeme více vysokoškoláků. Ale i v tomto směru již činíme první kroky, které nesou své ovoce.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 18.4.2003 / 18.4.2003 | Zveřejnit od-do: 18.4.2003-18.7.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém