Orientační nabídka


 

Podpořte i Vy zápis Českosaského Švýcarska na seznam UNESCO!

001
Blíží se termín prominentního pochodu na Pravčickou bránu, který může výrazně pomoci k zápisu této evropsky cenné lokality na seznam Přírodního světového dědictví UNESCO. Vezměte rodinu a přátele a přidejte se k nám! Oč vlastně jde?
Tisková zpráva z 29. srpna 2011
 

 
 

Českosaské Švýcarsko, jedna z nejcennějších přírodních oblastí Evropy, usiluje o zápis na seznam Světového přírodního dědictví UNESCO. Už několik let probíhají jednání a diskuze na české i saské straně, za účasti odborníků i politiků, starostů a představitelů různých zájmových spolků. Zápis nové lokality na seznam UNESCO je dlouhodobý a složitý proces. Ač se veřejnost, české i saské obce, Ústecký kraj i Ministerstvo životního prostředí České republiky staví k zápisu kladně, saská vláda stále pochybuje. Pokud by se vše povedlo, byl by to první zápis na seznamu Přírodního světového dědictví UNESCO v České republice.

 

V sobotu 10. září se uskuteční mezinárodní pochod nazvaný „Putování za světovým dědictvím“. Hlavními organizátory jsou Správa Národního parku České Švýcarsko a SPA-AG Euroregion Elbe-Labe. Hlavní koordinátor z euroregionu, Klaus Fiedler, pozval řadu politiků, odborníků, významných osobností, ale i nadšených turistů a místních obyvatel. Svou účast mu potvrdili z německé strany zemský rada Michael Geisler, saští poslanci Klaus Brähmig, Marlies Volkmerová, starostové Königsteinu, Bad Schandau, Hohnsteinu. Za českou stranu se zúčastní radní Ústeckého kraje Radek Vonka a ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

 

„Akci přijde podpořit osobně dokonce i významný zástupce Ministerstva životního prostředí České republiky. O tom, kdo to bude, se nechme překvapit,“ řekl radní Radek Vonka.

 

Přidejte se k nám!

 

Název akce: Putování za světovým dědictvím

Kdy: sobota 10. září 2011

Sraz: 9:00 v Hřensku u přívozu

Motto: Jdeme si společně pro UNESCO!

 


Co je UNESCO?

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) je organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. Sídlí v Paříži a byla založena v roce 1945. V současné době má 193 členů. Zabývá se činnostmi v oblastech vzdělání, přírodní vědy, sociální a humanitní vědy, kultury a komunikace a informace.

Existují dva typy Světového dědictví UNESCO – přírodní a kulturní. Česko má 12 zápisů kulturního dědictví, ještě žádný přírodní.

Oficiální stránky: www.unesco.org

Seznamy Světového dědictví UNESCO podle zemí: http://whc.unesco.org/en/list

 

Připravila: Mgr. Eva Berrová, Odbor regionálního rozvoje KÚÚK

 

01
Pravčická brána (foto V. Sojka)

02
Pravčický důl (foto Z. Patzelt)

03
Růžovský vrch (foto M. Rak)

04
Jetřichovice (foto Z. Patzelt)

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 29.8.2011 / 29.8.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém