„Každoročně zde uctíváme nejen památku zakladatele české státnosti, ale od roku 2008 zde vyhlašujeme soutěž pro všechny výrobce potravinářských a zemědělských produktů s příznačným názvem O nejlepší potravinářská výrobek Ústeckého kraje – kraje Přemysla Oráče,“ uvedl při setkání zemědělců náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Arno Fišera.
Na tomto setkání, které organizuje kraj spolu s Krajskou agrární komorou, se rovněž prezentovaly střední školy se zaměřením na potravinářství, zemědělství a lesnictví.
Soutěž o regionální potravinářský výrobek je vyhlášena v devíti kategoriích: 1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzenin; 2. Masné výrobky trvanlivé; 3. Sýry včetně tvarohu; 4. Mléčné výrobky ostatní; 5. Pekařské výrobky včetně těstovin; 6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek; 7. Alkoholické a nealkoholické nápoje; 8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo nezpracované formě; 9. Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).
V každé kategorii budou vyhodnoceni tři soutěžící. Metodika včetně přihlášek do soutěže je prezentována na webu Krajského informačního střediska pro rozvoj venkova a zemědělství Ústeckého kraje – www.kisuk.cz. Po vyhodnocení přihlášených produktů se uskuteční slavnostní vyhlášení výsledků soutěže při zahájení výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích dne 14. září. Soutěž O nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – kraje Přemysla Oráče se uskutečňuje za finanční podpory Ústeckého kraje a pod záštitou hejtmanky Jany Vaňhové.
Náměstek hejtmanky Arno Fišera při vyhlašování soutěže o nejlepší regionální potravinu