Orientační nabídka


 

Podpořte strom z Ústeckého kraje v anketě Strom roku 2012

001
Zapojte se do hlasování v celostátní anketě Strom roku 2012 a rozhodněte o nejsympatičtějším stromu České republiky. Do finále známé ankety, kterou letos již po jedenácté vyhlásila Nadace Partnerství, postoupilo dvanáct stromů z jedenácti krajů. Svého zástupce má mezi finalisty také Ústecký kraj.
Tisková zpráva z 12. července 2012
 

 
 

Ústecký kraj v soutěži reprezentuje dub letní v Proboštově na Teplicku, který je starý 300 let a má výšku 15 metrů. Stojí za obecním úřadem. Přízeň mu mohou lidé vyjádřit zasláním dárcovské SMS.ve tvaru DMS STROM3 (dle čísla přiděleného každému stromu) na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, Nadace Partnerství obdrží 27 Kč. Druhou možností je sbírat hlasy na zpoplatněné hlasovací archy, které umožňují zapojit do ankety větší množství lidí. Cena jednoho archu je 60 Kč a vejde se na něj 20 podpisů. Zároveň tímto způsobem hlasující přispějí do veřejné sbírky určené na výsadbu a ochranu stromů. Hlasovat se může do 10. října 2012. Vítězný strom získá bezplatné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postoupí do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku 2013. Hlasovací archy a informace o jednotlivých finalistech jsou k dispozici na stránkách www.stromzivota.cz/anketa.

 

Odborná porota vybírala finalisty ze 65 návrhů z celé republiky. Dvanáct finalistů ji zaujalo silným příběhem, historií spojenou s místem, kde rostou, i schopností stmelit obyvatele ve svém okolí. „Anketa Strom roku upozorňuje na zajímavé stromy, které mají lidé mnohdy přímo pod nosem, a přesto je nevidí. Všechny stromy ve finále jsou svým způsobem jedinečné a nezaměnitelné. Jsou naším cenným přírodním i historickým pokladem a právem na ně můžeme být pyšní,“ uvádí koordinátorka ankety Hana Rambousková z Nadace Partnerství.

V minulém roce v anketě zvítězila Alej ze Skaličky v Olomouckém kraji. Její příznivci pro ni nasbírali přes 12 a půl tisíce hlasů. Celkově se do hlasování v předchozím ročníku zapojilo téměř 44 tisíc lidí a na výsadbu nových stromků putovalo skoro 148 tisíc korun. Stromy se sázely po celé republice - například v Terezíně, Nadějkově, Vlašimi, Pacově, Bystřici pod Lopeníkem a dalších obcích.

Anketu Strom roku spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR a Ministerstvo životního prostředí.

 

Anketa Strom roku již jedenáct let jednoduchým způsobem rozvíjí vztah lidí ke stromům a zároveň podporuje zachování rozmanitosti přírody. Úspěšný model ankety, do kterého se v České republice od roku 2002 zapojilo 408 tisíc lidí, se Nadaci Partnerství podařilo zavést také do dalších evropských zemí - Bulharska, Rumunska, Maďarska, Polska a Francie. Vítězové národních kol v těchto zemích pak postupují do mezinárodní ankety nazvané Evropský strom roku. www.treeoftheyear.org.

 

Kontakt:
Hana Rambousková, koordinátorka celostátní ankety Strom roku, e-mail: hana.rambouskova@nap.cz, mobil: 775 856 359
profesní odbornost: stromy, ochrana přírody, interpretace místního dědictví

Adéla Badáňová, PR manažerka, e-mail: adela.badanova@nap.cz, mobil: 721 468 231

 

Bližší informace o celostátní anketě Strom roku 2012: www.stromzivota.cz/anketa

Facebook: http://www.facebook.com/anketastromroku

 

 

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 21 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 280 miliónů korun 3 000 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.

Nevyřešíme problém za vás, vyřešíte ho s námi! www.nadacepartnerstvi.cz.

 

Celostátní anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR a Ministerstvem životního prostředí. Hlavním cílem ankety je posilovat místní komunitu a její pozitivní postoj k zeleni a přírodě. Do finále ankety postupuje 12 stromů, o vítězi rozhoduje veřejnost prostřednictvím zpoplatněného hlasování (podpisové archy, dárcovské SMS). Výtěžek z hlasování směřuje na financování výsadeb stromů. Vítěz ankety Strom roku je oceněn vždy 20. října, kdy se v České republice slaví Den stromů. Podrobné informace na www.stromzivota.cz/anketa.

 

Chraňme staré stromy! Staré stromy jsou cenným přírodním bohatstvím. Anketou Strom roku Nadace Partnerství upozorňuje na důležitost zachování starých stromů pro udržení biodiverzity (rozmanitosti přírody). Tyto stromy jsou totiž domovem mnoha organismů, jejich mizením z krajiny přichází některé ohrožené druhy hmyzu a ptáků o své jediné místo pro život.

 

01
Dub letní v Proboštově na Teplicku - finalista za Ústecký kraj

 

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 12.7.2012 / 12.7.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém