Orientační nabídka


 

Pokračuje prezidentova návštěva - dnes na severu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
V porcelánce
Cesta hlavy státu – prezidenta České republiky Miloše Zemana – pokračuje v úterý 3. února pracovní návštěvou na severu našeho regionu. Nejprve se ale vraťme k pondělku, zahajovacímu dnu prezidentovy návštěvy Ústeckého kraje. Pobývá tu u nás na pozvání hejtmana Oldřicha Bubeníčka, jenž představitele státu po celé tři dny doprovází.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 3. února 2015

Včerejší program na hejtmanství byl završen krátce po poledni. Poté se prezidentova kolona vydala na Teplicko. Prezident Miloš Zeman si v doprovodu hejtmana a Vladimíra Feixe, ředitele společnosti Český porcelán, a. s. Dubí, prohlédl výstavku výrobků porcelánu „s modrou krví“, který se vyváží do celého světa, a to včetně Číny. Prezident ocenil vynikající renomé dubského porcelánu a také fakt, že máme u nás podniky s více než 150letou tradicí výroby a jsou dokonce v českých rukách. V Dubí se pan prezident setkal i se zaměstnanci zmíněného závodu, občany města a jejím starostou Petrem Pípalem.

Pracovní návštěva prezidenta s doprovodem pokračovala v Lázních Teplice, a.s. Se statutárním ředitelem Radkem Popovičem se v budově Císařských lázní seznámil s tradicí léčby a správou a ochranou termálních vod. Prezident vyjádřil podporu rozvoji lázeňství, které je v Teplicích důležitým přínosem pro ekonomiku města a regionu i jedním z prvků rozšiřujících dobrý image Ústeckého kraje. Návštěva v Teplicích poté pokračovala obědem s poslanci a senátory Parlamentu ČR, kteří byli zvolení do parlamentní dolní i horní komory za Ústecký kraj. Nejvyšší představitel státu všem poděkoval za to, že dostáli svým předvolebním slibům a v parlamentu úspěšně „lobují“ za Ústecký kraj a prosazování jeho priorit v rozvoji občanské společnosti.

První den pracovní návštěvy Miloše Zemana pokračoval pozdě odpoledne a vpodvečer v kinosálu Domu kultury v Ústí nad Labem. Zde, s občany města, diskutoval opět o problémech se sociálně nepřizpůsobivými občany. V souvislosti s celokrajskou vysokou nezaměstnaností opět, tak jako dopoledne na půdě hejtmanství, obhajoval potřebu prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Jak řekl, politik se musí často rozhodovat ve výběru toho, co je v dané chvíli nejméně špatné. A tím je pokračování těžby uhlí v rozšířených dobývacích územích. Miloš Zeman za přítomnosti primátora Ústí Josefa Zikmunda připjal prezidentskou stuhu na prapor města.  

Večer se prezident setkal ve výletním zámečku Větruše nad krajským městem, kde je po dobu pracovní návštěvy ubytován, s osobnostmi našeho kraje. Byli mezi nimi rovněž představitelé významných podniků, organizací a institucí, ředitelé složek integrovaného záchranného systému ÚK a někteří z držitelů Ceny hejtmana za rok 2013, které byly vloni uděleny šesti osobnostem.

Po celý den doprovázel prezidenta Oldřich Bubeníček, jenž hlavu státu do našeho kraje pozval. Prezident Zeman poděkoval hejtmanovi a jeho týmu za nasazení v přípravě a organizaci návštěvy. Oldřich Bubeníček: „Ve všech místech bylo v pondělí tvořivé klima a diskuse k nejpalčivějším problémům našeho kraje,“ řekl nám hejtman. „My dobře víme o všem, co naše lidi nejvíce tíží – je to zneužívání sociálních dávek a dusivá atmosféra v mnohých sociálně vyloučených lokalitách, stále vysoká kriminalita hlavně v některých oblastech a kategoriích trestných činů či přestupků – a samozřejmě vysoká míra nezaměstnanosti. Opět jsme se přesvědčili, že pan prezident ví detailně o všem, co potřebujeme řešit. Proto také rád konstatuji, že máme v otázce pokračování těžby uhlí za limity shodný názor. Pokud padnou, musí být ovšem majitelé domů a dalších nemovitostí v Horním Jiřetíně, Černčicích i jinde dobře odškodněni těžaři. To je naše podmínka.“

Choť prezidenta paní Ivana Zemanová měla po přijetí a setkání na hejtmanství už samostatný program. S doprovodem, v němž byla též paní Jitka Bubeníčková, hejtmanova manželka, pobyla v České Kamenici a kromě prohlídky důležitých podniků ve Šluknovském výběžku (STAP ve Vilémově nebo Mikov Mikulášovice) besedovala s jejich pracovníky. Později si se zájmem prohlédla křížovou chodbu, Svaté schody a Svatou chýši v cenné historické památce – Loretě v Rumburku. Ta je unikátní barokní kaplí s třistaletou tradicí poutního místa.   

Dnes, v úterý 3. února, vyjede Miloš Zeman s doprovodem na sever našeho kraje.   Nejprve poctí svou návštěvou TOS Varnsdorf, jenž je předním světovým výrobcem obráběcích strojů. Prohlédne si sortiment výroby, besedovat bude s vedením i zaměstnanci a později se v Centru Panorama ve Varnsdorfu setká s představiteli města a starosty obcí Šluknovska. V Krásné Lípě čeká hlavu státu oběd s představiteli regionu a jeho podnikateli, v Děčíně se ve společenském domě Střelnice setká se členy samosprávy i s občany více než padesátitisícového města.

Ivana Zemanová má dnes v separátním programu návštěvu ZŠ a MŠ Jurta v Děčíně – Nebočadech s prohlídkou chráněných dílen. V Úštěku čeká prezidentovu choť prohlídka podzemí a Panského dvora a beseda s představiteli tohoto historického města. Ve Snědovicích na Litoměřicku, v zařízení Ústavu sociální péče ve správě kraje, se seznámí s fungováním ústavu a se starostlivostí o tělesně postižené dospělé osoby.   

Připravili pracovníci oddělení mediální komunikace Kanceláře hejtmana

1
V závodu Český porcelán v Dubí.

2
Miloše Zemana vítá v Lázních Teplice Radek Popovič.

3
Z besedy s občany v Ústí nad Labem.

4
Prezident Zeman připíná stuhu na ústecký prapor.

5
Hejtman Bubeníček zahajuje slavnostní večeři v zámečku Větruše.











 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 3.2.2015 / 3.2.2015 | Zveřejnit od-do: 3.2.2015-2.3.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém