Orientační nabídka


 

Pomoc Evropské unie Ústeckému kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Pomoc Evropské unie Ústeckému kraji

(shrnutí, prosinec 2002)

Připravovaný vstup České republiky do Evropské unie má nepochybně vliv i na regionální hospodářství a politiku. Regionální a strukturální politika Evropské unie je výrazem jednoho z principů Evropské integrace – principů solidarity. Strukturální politika a politika soudržnosti se ukázaly jako účinné  nástroje, a proto se předpokládá, že nové členské země budou mít nepochybně možnost se na programech podílet. Proto byly připraveny programy a předvstupní podpora v podobě projektů Phare, SAPARD a ISPA, které mají za úkol připravit kandidátské země na způsob využití evropských zdrojů.

Pomoc, které se dostalo Ústeckému kraji od EU, je velmi významná. Ústecký kraj doposud získal z investičních prostředků Evropské unie celkem 147 milionu euro, tj. přibližně 4,4 miliardy korun. Téměř polovina těchto prostředků byla poskytnuta z programu CBC Phare (Gross Border Cooperation Phare). Právě v rámci přeshraniční spolupráce CBC Phare již byly financovány projekty za 30,5 milionu euro. Jsou to například integrovaný záchranný systém v Teplicích (3,6 milionu eur), silnice Chánov - Bílina ( 4,5 milionu eur), silnice Křímov – Hora sv. Šebestiána (2 miliony eur) nebo odpadní systém v Litoměřicích (2 miliony eur).

Evropský unie se snažila reagovat rychle i v případě srpnových povodní, a tak významně pomáhá financovat i takzvané popovodňové dopravní projekty. Konkrétně se jedná o opravu silnice Děčín – Hřensko (spolufinancování EU činí 93,49 % a jedná se o částku 39,6 milionu korun) a opravu železnice mezi Lysou nad Labem, Ústím a Mělníkem (spolufinancování EU tvoří 35,7 milionu korun).

Česká republika již podnikla některé kroky ve svých přípravách na využití strukturálních fondů, ze kterých bude po vstupu do unie čerpat. Identifikovala kohezní regiony, připravila plán národního rozvoje a jmenovala řídící a platební orgány. Vláda naznačila, v kterých oblastech chce použít financování EU, za co chce tyto peníze vydat a kdo za to bude zodpovědný. Jak zaznělo u Krajského kulatého stolu v Ústeckém kraji, kde se hejtman Ústeckého kraje ing. Jiří Šulc sešel s velvyslancem komise EU v České republice Ramiro Cibrianem (4.12.2002), je v souvislosti s tím i na úrovni regionů potřeba přijmout a vyškolit úředníky. „Tato země potřebuje dostatečně kvalifikované lidi, kteří budou umět řídit a kontrolovat přísun miliard eur, přicházejících od platebního orgánu nahoře až po konečného příjemce v té nejmenší vesničce dole,“ řekl  Ramiro Cibrian. Dále varoval, že pokud nebudou včas k dispozici kvalifikovaní pracovníci, nebo pokud nebude možné je udržet, aby dostatečně dlouho vykonávali svou práci, existuje reálné nebezpečí, že se realizace strukturálních fondů zastaví s tím potencionálním důsledkem, že regiony přijdou o kvalitní investice, které tak naléhavě potřebují.

Dlouhodobá příprava všech složek veřejné správy, školství a občanské společnosti a otevřený dialog mezi všemi, kterých se regionální rozvoj týká, je nutným předpokladem úspěšné dlouhodobé strategie, vedoucí k vyrovnání ekonomických rozdílů a úspěšné integraci České republiky do Evropské unie.

Připravil: Vojtěch Krump,  odd. informací a styku s veřejností

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 9.1.2003 / 9.1.2003 | Zveřejnit od-do: 9.1.2003-9.4.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém