Orientační nabídka


 

Postup při dovozu autovraků a ojetých aut

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Postup při dovozu autogramů a ojetých aut

Tisková zpráva ze dne 31.1.2003

Na Krajském úřadu Ústeckého kraje se konalo jednání ve věci sjednocení postupu správních úřadů při dovozu autovraků a použitých vozidel do ČR. Kromě zástupců odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu se ho zúčastnili také zástupci Ministerstva životního prostředí, Celního ředitelství v Ústí nad Labem a jím podřízených celních úřadů a České inspekce životního prostředí Ústí nad Labem. Z jednání vyplynuly závěry, které konkretizují postup při posuzování autovraku či poškozeného vozidla dováženého do ČR (viz příloha této tiskové zprávy).

V úvodu jednání přítomní shrnuli současnou situaci. Po sjednocení postupu celních úřadů a Krajských úřadů Karlovarského kraje a Plzeňského kraje se dovozci autovraků a ojetých vozidel přesunuli na hraniční přechody v Ústeckém kraji. Dá se předpokládat, že rozhodování u minimálně tří aut denně na každém z šesti hraničních přechodu bude vyžadovat stanovisko Krajského úřadu Ústeckého kraje, zda je dovážený autovrak či ojeté vozidlo odpadem. V souvislosti s přesunem dovozců ze západních Čech se množství takových dovozů v Ústeckém kraji pravděpodobně ještě zvýší. Vzhledem k tomu, že odstavné plochy na hraničních přechodech jsou omezené a nejsou vybaveny ke skladování většího počtu zadržených vozidel, je zájmem Celního ředitelství v Ústí nad Labem urychlení řízení vedeného krajským úřadem.

Z diskuse účastníků pracovního setkání vyplynulo několik zásadních závěrů. Krajský úřad bude v této věci postupovat podle příslušné části  návrhu metodického pokynu MŽP a ve sporných případech bude rozhodovat na základě posudku soudního znalce pořízeného správním orgánem. Jestliže si celní úřad vyžádá rozhodnutí krajského úřadu  v pochybnostech, zda je dovážený autovrak či ojeté vozidlo odpadem,  informuje o této skutečnosti dovozce,  předá mu spojení na příslušné pracoviště krajského úřadu a pokud možno zjistí jeho telefonické nebo mailové spojení, aby měl dovozce možnost dohodnout si s pracovníkem úřadu  termín ohledání vozidla a  aby se jej mohl zúčastnit.  Kromě písemné žádosti o rozhodnutí krajského úřadu v pochybnostech bude celní úřad e-mailem, resp. telefonicky neprodleně informovat o zadržení vozidla a místě jeho odstavení  pracovníka krajského úřadu. Odpovědní úředníci krajského úřadu jsou připraveni provést ohledání zadrženého vozidla na příslušném hraničním přechodu do tří dnů od telefonického nebo mailového oznámení. Pokud pověřený pracovník krajského úřadu zjistí, že dovážené vozidlo není odpadem a nebude-li pro jeho rozhodnutí třeba posudku soudního znalce, bude rozhodnutí vydáno bezprostředně po ohledání vozidla. Jestliže bude třeba posudku soudního znalce, bude rozhodnutí vydáno pokud možno do 15 dnů.

Účastníci jednání se shodli, že závěry jednání budou respektovat  do doby, než bude otázka dovozu autovraků a ojetých vozidel  dostatečně  metodicky dořešena centrálními orgány státní správy.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 31.1.2003 / 31.1.2003 | Zveřejnit od-do: 31.1.2003-30.4.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém