Orientační nabídka


 

Povodně prokázaly důležitost stavby Západního mostu v Litoměřicích

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Povodně prokázaly důležitost stavby Západního mostu v Litoměřicích
Jarní povodeň na Labi v Ústeckém kraji po několika letech opětovně prokázala nutnost výstavby silničního mostu přes Labe, projektovaného nad nejvyšší vodočty, jichž Labe v historii i současnosti při rozvodnění dosáhlo.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 11.4.2006

 

Povodně prokázaly důležitost stavby Západního mostu v Litoměřicích

 

Jarní povodeň na Labi v Ústeckém kraji po několika letech opětovně prokázala nutnost výstavby silničního mostu přes Labe, projektovaného nad nejvyšší vodočty, jichž Labe v historii i současnosti při rozvodnění dosáhlo. Tomuto zadání odpovídá stavební akce „II/247 Přivaděč k průmyslové zóně Prosmyky I. část“ za 1,5 miliard korun, jejímž investorem je Ústecký kraj. Součástí této investice je výstavba tzv. Západního mostu v Litoměřicích, u něhož projektanti po srpnových povodních v roce 2002 vyzvedli mostovku na úroveň hladiny povodní z roku 2002 a současně v projektu rozpracovali zajištění odtoku vody zadržované mostní konstrukcí.

     „Tento most se po svém dokončení stane významným prvkem protipovodňové ochrany Litoměřicka, zejména Lovosic včetně chemičky. Rok 2002 nám ukázal, že severně od Mělníka bylo možné Labe po silnici překonat jen v Roudnici nad Labem nebo velmi komplikovaně v Děčíně přes Tyršův most. Nynější povodně s kulminací pod devíti metry v Ústí nad Labem jen taktak že nevyřadily silniční spojení přes řeku v Ústí nad Labem a v Litoměřicích. Oba mosty udržely svou obětavou a vyčerpávající prací složky záchranného systému pomocí čerpadel. Mostu u západního okraje Písečného ostrova v Litoměřicích je projektován na více než tisíciletou vodu. Zajistí bezpečný průjezd do Litoměřic po silnici postavené na pětimetrovém náspu, ochrání obce a pochopitelně umožní překonat i rozvodněné Labe,“ přiblížil význam stavby hejtman Jiří Šulc.

     Investiční akce Ústeckého kraje bude navazovat na dálnici D8 u Lovosic. Napojeny na něj budou i další komunikace, silnice //15 spojující Lovosice s Terezínem, silnice III/0815 vedoucí přes Prosmyky do Mlékojed a dále do Litoměřic a silnice II/261 z Litoměřic do Ústí nad Labem. Bude vybudována nová komunikace o celkové délce 3,16 km od velké okružní křižovatky na silnici Lovosice – Terezín až po kruhový objezd v Žernosecké ulici v Litoměřicích. Most bude měřit 607,9 metrů. Projektová dokumentace mostu byla po roce 2002 doplněna tak, aby mohl sloužit i za krizových situací. K financování celého díla chce ústecký kraj využít Společného regionálního operačního programu Evropské unie. 

     Most včetně komunikací bude stát 1 miliardu 546 tisíc korun.  Stavba byla zahájena koncem roku 2005. Kraj zajistil zatím zhruba 250 milionů korun na rozestavěnou část, připravuje se žádost ve stejné výši, která bude směřovat do evropských fondů. Na dokončení mostu tedy chybí cca 1 miliarda korun.

     „Na stavbu takového rozsahu a významu by určitě měl přispět i stát. Ačkoli stavba byla ještě nedávno součástí D8, odmítají jak Fond dopravní infrastruktury, tak Ministerstvo dopravy na stavbě participovat,“ řekl hejtman Jiří Šulc.

 

 

 

 

připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 12.4.2006 / 13.4.2006 | Zveřejnit od-do: 12.4.2006-12.5.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém