Orientační nabídka


 

Povodňová sitauce 15.8.2002, 10:30 hod. - tisková zpráva z jednání krajského krizového štábu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Tisková zpráva z jednání krizového štábu Ústeckého kraje

(15.8.2002, 9:00 hod.)

Stav:

V Ústí nad Labem dnes v 9:30 hodin výška hladiny 10,6 metru, zítra prognóza až 12,40 metru. 

Lodě na Labi: Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc konstatoval, že v noci na dnešek vznikly problémy s loděmi, které vzala voda a pluly nekontrolovaně po Labi. Dnes se uvolnilo dalších pět remorkérů v přístavu v ústeckém Krásném Březně. V důsledku vzniklé krizové situace na řece Labi na trase Mělník – státní hranice ČR/SRN a s ohledem na hrozící škody na životech, majetku a životním prostředí vydal hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc nařízení (viz tisková zpráva z dnešního dne 7:30 hod) a uložil tyto úkoly:

- zajistit odstranění všech lodí, které jsou neseny proudem toku řeky Labe, a to okamžitě

- zajistit nepřetržitou hlídkovou službu u všech kotvících lodí

- zajistit pravidelné předávání informací na krajský krizový štáb a hejtmanovi

- okamžitě zjistit majitele lodí v povodí dolního Labe

- zajišťovací záchranné práce provádět v součinnosti se složkami integrovaného záchranného systému

O součinnost byla požádána Armáda ČR, hejtman využil možnosti monitorovat situaci z vrtulníku.

Krajský krizový štáb eviduje 118 ukotvených lodí v různých přístavech, z nich většina je relativně bezpečně ukotvena. Policie avizovala nedostatek trhaviny na případné další odstřely lodí na řece. Jednu uvolněnou loď, která proplula pod mostem v Děčíně, bude pravděpodobně potopena. Severočeský policejní ředitel Jiří Vorálek sdělil, že všechny lodě na řece by měly být potopeny, a to i ty přivázané. Představují totiž velké riziko, zejména bude-li voda ještě stoupat. Po skončení jednání krizového štábu kraje odletěl hejtman monitorovat z vrtulníku situaci na řece, zejména pohyb lodí.

 

Mosty: V konstrukci mostu v Roudnici nad Labem, který je momentálně jediným silničním spojením obou břehů Labe v Ústeckém kraji, se objevila škvíra a začíná ujíždět násep. Most je v důsledku této situace uzavřen pro nákladní dopravu. Hejtman kraj Jiří Šulc vyslal statiky, aby zjistili stav mostu a doporučil sypat na násep štěrk. Ostatní mosty v kraji (Ústí nad Labem, Děčín, Litoměřice, Štětí) jsou pro osobní auta uzavřeny.

Na žádost České pošty se České dráhy ujaly převozu poštovních zásilek z jednoho labského břehu na druhý. Labské břehy jsou od včerejšího dne spojeny pouze prostřednictvím železničních mostů, dráhy zajišťují kyvadlovou dopravu mezi oběma břehy, a to po půlhodinách a zdarma.

Cínovec: Z Cínovce se svážejí kamiony, hraniční přechod je uzavřen. Krajský krizový štáb žádá řidiče všech kamionů, kterých byla ráno na Cínovci ještě téměř stovka, aby se dostavili ke svým vozidlům. S doprovodnými vozidly budou nasměrovány z Cínovce na hraniční přechod Hora svatého Šebestiána. Tady bude vytvořen zvláštní pruh pro kamiony, aby jejich odbavení mohlo probíhat plynule. Krajský krizový štáb žádá řidiče kamionů na Cínovci, aby pochopili situaci a zbytečně svůj odjezd nezdržovali –doprovodné vozidlo se zde vzhledem k dalším aktuálním úkolům nemůže zdržovat  zbytečně dlouho.

Kriminalita: Ředitel severočeské policejní správy Jiří Vorálek informoval krajský krizový štáb o aktuálním stavu kriminality – v těchto krizových dnech poklesl počet spáchaných trestných činů v kraji na třetinu své obvyklé úrovně, dopravních nehod mírně přibylo, což je zarážející vzhledem k situaci. Pohřešuje se jedna osoba v Lounech, což s největší pravděpodobností nemá nic společného s povodněmi.

Hraniční přechody: Petrovice – otevřeny, Mníšek - otevřen, Moldava – uzavřena, Hora sv. Šebestiána – otevřen, Rumburk a Varnsdorf – otevřeny.

Upozornění na další evakuace: Krajská povodňová komise upozorňuje na zpětnou vlnu Ohře, která ohrožuje další obce na Litoměřicku. Okresní povodňová komise v Litoměřicích rozhodne jejich evakuaci. Jedná se o Keblice, Brňany, Brozánky, Nové Kopisty, Račice, Lukavec, Trávčice, Dolánky, Chodouny, Záluží, Hrdly, Hrobce, Libotenice.

Pomoc: Armáda nabídla pro řešení krizových situací tři čluny, hejtman jak Jiří Šulc doporučil využít nabídku vodní záchranné služby. Pomoc nabídly také kraje Liberecký, Pardubický a Královéhradecký – hejtman Šulc požádal o finanční výpomoc, neboť podle jeho slov jedině finance mohou pomoci  a také v budoucnu mohou být užitečné na odstraňování následků povodní v konkrétních případech.  Z Moravy přijeli Ústeckému kraji pomoci hasiči z Moravy.

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 15.8.2002 / 15.8.2002 | Zveřejnit od-do: 15.8.2002-15.11.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém