Orientační nabídka


 

Povodňová situace 15.8.2002, 18:00 hod. - krizový štáb kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Tisková zpráva z jednání krizového štábu Ústeckého kraje (15.8.2002, 18 hodin)

Stav: Výška 11,02 m, prognóza očekává ještě 120 centimetrů vzrůst hladiny. Labe v   Mělníku kulminuje, předpokládáme, že Labe dnes večer v Roudnici poklesne. Kulminace v Ústí nad Labem se očekává zítra

Lodě na Labi: s potopením uvolněných lodí pomohla policie, armáda a URNA

Česká pošta: distribuuje poštovní zásilky v nezatopených oblastech, finance potřebné na výplatu sociálních dávek byly převezeny na střekovskou stranu Labe a zítra budou vypláceny.

Konto Povodeň: Konto Povodeň sice existuje a již se na něm shromáždily asi 2,2 nmilionu korun, ale protože ústecká Komerční banka je zatopená, nelze v případě potřeby finance poskytovat.

Záchranka: zvládá situaci na Děčínsku, Ústecku i Litoměřicku. Zástupce Všeobecné zdravotní pojišťovny přislíbil, že pojišťovna uhradí veškeré zvýšené náklady nad rámec smluvních vztahů – tzn. praktické lékaře, ambulantní speciality, nemocniční ošetření.

Policie: Dnes zaznamenáno jedno úmrtí v souvislosti s odstřelem lodi, která se nekontrolovaně pohybovala na Labi. Místo odstřelu však bylo posledním, kde bylo možno odpálit nálož před tím, než se loď dostala do města. Šlo o nešťastnou náhodu. V ostatních případech byly lodě odpáleny bezproblémově.

V kraji jsou armádní posily čítající více než 100 mužů - na Litoměřicku je další stovka mužů, je zajištěna též pomoc pyrotechniků z jiných krajů a další posily.

Hlídkovat je možné i z vodní hladiny, je k dispozici rychlý člun. Policisté vyslovili obavy z železničního mostu v Ústí nad Labem, který je jedinou spojnicí labských břehů. S očekávanou 12metrovou hladinou by ho mohly ohrozit chaty a chatky, které vezme voda v pobřežních zahrádkářských koloniích.

Nebylo zaznamenáno rabování.

Hejtman kraje J. Šulc upozornil, že na dnešním jednání v Ústí nad Labem slíbil armádní generál J. Šedivý výpomoc 50 vojáků, kteří posílí ostrahu evakuovaných objektů. Předpokládá, že policie ČR uvolní do těchto smíšených hlídek rovněž 50 lidí.

Krizový štáb na generálním konzulátu v Drážďanech si vyžádal informace o stavu vody v ČR.

Celníci: z Cínovce, kde ještě ráno bylo shromážděno 120 kamionů, již většina odjela. Přesto tu stále zůstává asi pět desítek vozidel bez řidičů. Je třeba je vyzvat, aby do rána z Cínovce odjeli – pokud tak neučiní, ráno se tu začne opravovat silnice a už se odsud nedostanou! Kamiony jsou sváženy k hraničnímu přechodu Hora svatého Šebestiána, který je personálně i technicky posílen.

 

Mosty: V Roudnici nad Labem se zpevňuje násep, odborné firmy sledují výšku hladiny a pohyb svahu, dobrá zpráva je, že ložisko se nachází 50 cm nad hladinou.

Krizový štáb Ústeckého kraje ocenil pomoc armády, upozornil na nutnost zajistit pomoc psychologů pro obyvatele Litoměřicka.

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 16.8.2002 / 16.8.2002 | Zveřejnit od-do: 15.8.2002-15.11.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém