Orientační nabídka


 

Poznatky přímo z terénu – z Varnsdorfu

a
Po středečním "kulatém stolu" na krajském úřadu o aktuální situaci v blízkosti některých sociálně vyloučených lokalit, především ve Šluknovském výběžku, navštívila pozdě odpoledne a večer hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová město Varnsdorf.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 26. ledna 2012

Nejprve se na radnici spolu se starostou města Martinem Loukou a krajským radním Martinem Klikou setkala s představiteli městské policie i Policie ČR a příslušníky stálých pořádkových jednotek. Po incidentu o Silvestru 2011 se znovu ve Varnsdorfu vyostřila situace, slušní občané projevují občanskou nepokojnost a radikalizují se také některé extremistické skupiny. Vedení města hejtmanku ujistilo, že pořádek ve městě je zajištěn a policisté jsou připraveni ochránit klid i při nedělní nahlášené demonstraci členů DSSS. Jana Vaňhová se také seznámila s postupem při doplňování jednotek Policie ČR (Ústecký kraj je v současnosti jediným regionem ČR, kde se nábor nových policistů provádí !) a podrobně i se situací v ubytovnách pro nepřizpůsobivé občany, jež jsou v centru města. Některé z nich si také večer prohlédla, například ubytovnu v bývalém hotelu Sport, která má soukromého zřizovatele, nebo ubytovnu v ul. T.G. Masaryka, která je ve správě Centra sociálních služeb města Varnsdorfu. Přímo na místě jí vedoucí CSS Karel Jiřišta informoval o tom, že ve dvou městských ubytovnách žije více než 160 občanů, a to včetně dětí. Ty většinou chodí řádně do škol, ale jejich rodiče jsou bez práce; v celém Varnsdorfu je v současnosti míra nezaměstnanosti na 14,5%.

   Ve služebně městské policie si hejtmanka spolu s radními Ústeckého kraje Petrem Jakubcem a Martinem Klikou a dalšími členy doprovodu prohlédla dispečerské pracoviště. Z něj ovládají městští strážníci 15 kamer, které jsou umístněny v hlavních lokalitách města. V nich se i díky jim podstatně snížila trestná činnost nebo drobné prohřešky proti občanskému soužití. Je však rovněž pravdou, že do celého města kamery nedohlédnou…

   V průběhu středeční pracovní návštěvy se hejtmanka Jana Vaňhová podrobně zabývala spolu s kompetentními orgány možnostmi razantnějšího uklidnění situace ve městě a vyslechla si názory na to, jak sami představitelé samosprávy a místní občané mohou přispět k naplňování „Ústecké výzvy za bezpečnější kraj“. Hovořilo se také o tom, jak eliminovat vlivy extremistických skupin na běžný život slušných varnsdorfských občanů a rovněž o možném sociálním začleňování některých skupin obyvatelstva.

Připravil Mgr. Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

 

1
Z jednání na Městském úřadu ve Varnsdorfu...

2

3
V ubytovně CSS v ul. T. G. Masaryka...

4
...a v bytě 1+l, kde žijí pan Robert s družkou Petrou a šesti dětmi

 

5
V policejní služebně

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 26.1.2012 / 26.1.2012 | Schváleno / Zrušeno: 26.1.2012 / 25.2.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém