Orientační nabídka


 

Poznejte nejinovativnější firmy a osobnost z Ústeckého kraje za rok 2022

Ve Wieserově domě v Terezíně vyhlásilo krajské Inovační centrum společně s Ústeckým krajem vítěze pátého ročníku soutěže Inovační firma Ústeckého kraje. Finále, do kterého se dostalo 12 firem napříč kategoriemi malé plus střední podniky a velké podniky, ovládl děčínský Chart Ferox a roudnická firma Pardam Nano4fibers. Za mimořádný přínos pro rozvoj regionu byla oceněna profesorka Jiřina Jílková in memoriam.
Tisková zpráva ze dne 16. prosince 2022
ICUK
 

 
 

Vyhlášení soutěže Inovační firma Ústeckého kraje se v předchozích ročnících konalo v Teplicích a Ústí nad Labem, tentokrát se slavnostní galavečer pořádal ve zrekonstruovaném Wieserově domě v Terezíně, kde se Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK) snaží o nové nastartování tohoto historického města. Firmy se do soutěže mohly přihlásit se svými inovacemi produktů, služeb, technologií, ale i vnitřních procesů. Odborná porota složená ze zástupců agentury CzechInvest, ICUK, partnera soutěže Komerční banky a expertů z mentorského programu Platinn poté vybírala ty nejlepší firemní inovace roku 2022.

„Poslední roky nejsou pro firmy to nejlepší období. O to více si vážím toho, že investují svou energii do změn, které jim v budoucnu mohou přinést úspěch. Držím výhercům palce, protože jejich úspěch pomůže i našemu kraji,“ komentuje soutěž hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller, který slavnostní večer uvedl a předal vítězům ceny.

V kategorii velkých podniků se na prvním místě umístila firma Chart Ferox, a. s., a to za vyvinutí komplexního řešení na skladování a výdej zkapalněného zemního plynu (LNG) v terminálech. Ocenění převzal ředitel děčínského závodu Bronislav Převrátil.

„Děčínský Chart Ferox je v kraji jedna z největších a zároveň nejvíce inovativních firem. Líbí se mi na nich, že inovují prakticky kontinuálně a dokazují tak, že každá krize je příležitost,“ říká k výsledku Petra Hrstková, ředitelka ústecké kanceláře CzechInvest a jedna z hodnotitelek soutěže.

Vítězství v kategorii malé a střední podniky získala firma z Roudnice nad Labem Pardam Nano4fibers, s. r. o., která v této soutěži obdobně jako Chart Ferox obstála již podruhé (vyhrála ročník 2020). Porotu tentokrát přesvědčila vyvinutím bioaktivních polymerních nanovláken pro dermatologické účely, což firmě umožnilo vstoupit s novými produkty na další trhy a expandovat.

„Musím přiznat, že při hodnocení inovace firmy Pardam jsem byl přísnější. Přeci jenom vyhrála ročník soutěže za rok 2020. Ovšem jejich inovace byla velmi přesvědčivá a skutečnost, že jde o výzkum, který bude aplikován na trhu, je pěkná třešnička na dortu,“ říká Jan Wedlich z Inovačního centra, jeden z členů poroty.

Vítězné firmy si odnesly šek v hodnotě 50 tisíc korun na jejich další inovace, skleněnou pamětní plaketu a také získaly možnost používat logo Inovační firma Ústeckého kraje za rok 2022.

Inovační centrum do soutěže letos poprvé přineslo i nové ocenění – Inovační osobnost Ústeckého kraje, které bude udělováno osobnostem, jež se výjimečným způsobem podílely na rozvoji regionu. Mimořádné ocenění ředitele ICUK Martina Maty, který s touto myšlenkou přišel, dostala in memoriam profesorka Jiřina Jílková, česká ekonomka a pedagožka se zaměřením na problematiku environmentální ekonomie a ekologické politiky. Ocenění převzal její manžel profesor Josef Jílek.

„Paní profesorka byla vždy součástí naší organizace. To ona byla u myšlenky založení Inovačního centra Ústeckého kraje a to ona velkou měrou stála i za jeho postupným rozvojem. Její odchod mě osobně velmi zasáhl, a tak jsme chtěli najít odkaz, díky kterému si ji budou pamatovat další generace. Pro rozvoj regionu byla její role klíčová,“ dodává na závěr ředitel ICUK Martin Mata.

V příštích ročnících soutěže Inovační firma Ústeckého kraje se tato cena bude vyhlašovat pod jménem profesorky Jiřiny Jílkové za mimořádný přínos v Ústeckém kraji v oblasti inovací. Hlavními partnery Inovační firmy Ústeckého kraje jsou Ústecký kraj a Komerční banka, odborným partnerem je agentura CzechInvest a Krajská hospodářská komora Ústeckého kraje. Soutěž je podpořena z projektu Smart Akcelerátor pro Ústecký kraj I.

Hejtman Jan Schiller při zahájení slavnostního večera ve Wieserově domě v Terezíně
Hejtman Jan Schiller při zahájení slavnostního večera ve Wieserově domě v Terezíně

 

Společná fotografie všech oceněných v rámci soutěže Inovační firma Ústeckého kraje pro rok 2022
Společná fotografie všech oceněných v rámci soutěže Inovační firma Ústeckého kraje pro rok 2022

 

Inovační osobností Ústeckého kraje se stala in memoriam profesorka Jiřina Jílková a pod jejím jménem se bude toto nové ocenění udělovat v dalších ročnících soutěže

Inovační osobností Ústeckého kraje se stala in memoriam profesorka Jiřina Jílková a pod jejím jménem se bude toto nové ocenění udělovat v dalších ročnících soutěže

 

Předávání cen vítězům v rámci soutěže Inovační firma Ústeckého kraje roku 2022

 

Předávání cen vítězům v rámci soutěže Inovační firma Ústeckého kraje roku 2022

 
 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 16.12.2022 / 16.12.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém