Orientační nabídka


 

Pracovní setkání projektu ADAPT2DC (CENTRAL EUROPE)

a
Ústecký kraj je spolu se Sociologickým ústavem Akademie věd České republiky řešitelem problematiky upadajících regionů v důsledku demografických změn. O problematice se jednalo i na Červeném Hrádku, ve Vejprtech a v Mostě.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 28. listopadu 2012

V úterý 20. listopadu se do Prahy sjeli účastníci již 3. konsorcia projektu ADAPT2DC (Nová inovativní řešení pro řízení veřejných služeb a infrastruktury v návaznosti na demografické změny v regionech a sídlech střední Evropy s ubývající populací), aby zde během tří dnů zhodnotili dosavadní postup a jednotně se připravili na práce především v pracovních balících 3 a 4. Mítink byl organizován projektovým partnerem Ústeckého kraje Akademií věd České republiky, jmenovitě Sociologickým ústavem. Místem jednání byla určena Praha, jako sídlo AV ČR, a Červený Hrádek u Jirkova, který se nachází v lokalitě regionů postižených demografickými změnami. Řešení dopadů těchto změn si dali za cíl participanti projektu ADAPT2DC, kterých je ze zemí Evropské Unie celkem jedenáct, včetně vedoucího partnera „Ministerstva pro výstavbu, regionální rozvoj a infrastrukturu spolkové země Durynsko“.

První den setkání byl zahájen představením nového finančního manažera projektu, který vzápětí zhodnotil právě uzavřenou 2. periodu trvání projektu a upozornil přísedící partnery na možná rizika ve vyúčtování v následujícím období. Dále všíchni účastníci referovali o činnostech provedených v rámci jednotlivých pracovních balíků. Večer se projektový tým přesunul na Červený Hrádek u Jirkova a následující den do města Vejprty na setkání se starostkou města, jejím tajemníkem a dalšími pracovníky místního městského úřadu. Starostka Vejprt Jitka Gavdunová představila formou moderované prezentace město Vejprty především z pohledu mnoha projektů dotovaných z evropských pěněz, které přispěly k rozvoji města. Nezapomněla zmínit historické souvislosti příhraničního regionu s dnešním vývojem. Na její výklad reagovali hosté otázkami dotýkajícími se organizace města, vzdělávání a občanské vybavenosti. Hosté pak za doprovodu starostky vyrazili na procházku městem, kde jim byl podán zajímavý výklad a probíhala neformální diskuze.

Následoval přesun do Mostu, kde se konala exkurze v hornickém muzeu zřízeném v  bývalém dole Julius a poté již zpět na Červený Hrádek, kde projektový partnerský tým zasedl k jednacímu stolu aby projednal otázky týkající se převážně čtvrtého pracovního balíčku.  Základem byla prezentace kolegy z maďarské Regionální rozvojové agentury. Debatovalo se o rozvržení časového plánu, co se týka návaznosti prac. balíků. Ujasnily se také některé otázky, týkající se postupu při vypracování regionálních akčních plánů za jednotlivé regiony, které budou podkladem pro jednotnou koncepci přístupů k problémům upadajících regionů následkem demografických změn.

Všichni účastníci projektu vyhodnotili setkání velice kladně, ať už z pohledu prostředí a organizace, především ale z hlediska přínosu pro samotný projekt a následného využití v regionech a sídlech postižených demografickými změnami.

Připravil Dalibor Špoták, Odbor strategie přípravy a realizace projektů

E-mail: spotak.d@kr-ustecky.cz, Tel:  +420 475 657 938

 

1
Starostka Vejprt Jitka Gavdunová představila hostům město...

2
...na vejprtském náměstí se společně všichni vyfotografovali.

3

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 28.11.2012 / 28.11.2012 | Schváleno / Zrušeno: 28.11.2012 / 27.12.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém