Orientační nabídka


 

Před zápisem hornické krajiny Krušnohoří na Seznam UNESCO

a
V Rytířském sálu hradu Krupka na Teplicku byla dnes podepsána hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem, hejtmanem Karlovarského kraje Josefem Novotným (oba na snímku vedle) a starosty šesti měst a obcí z obou krajů Smlouva o partnerství. Je součástí příprav Hornické kulturní krajiny Krušnohoří / Erzgebirge k zápisu na seznam UNESCO, tedy Organizace pro výchovu, vědu a kulturu Organizace spojených národů.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 2. května 2013

Slavnostnímu podpisu byli přítomni radní pro oblast kultury a památkové péče Ústeckého a Karlovarského kraje – Jitka Sachetová a Oleg Kalaš, náměstkyně ministryně kultury ČR Anna Matoušková, představitelé zemských okresů Mittelsachsen - Volker Uhlig  a Sächsische Schweiz-Osterzgebirge - Michael Geisler a řada dalších hostů od nás i z Německa.

Smlouva je součástí příprav česko-německé transnacionální sériové nominace vybraných montánních památek a lokalit Krušnohoří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V sousedním Sasku jsou technické památky na těžbu kovů včetně drahých, zachovalá důlní díla minulých staletí i hornická města ve výborném stavu a o totéž usilujeme my, tedy v Ústeckém kraji i v sousedním Karlovarsku. Díky Smlouvě o partnerství budou nastaveny mechanismy spolupráce mezi kraji a obcemi v průběhu let 2013 až 2015, tedy  do doby podání žádosti o zápis na seznam této odborné organizace OSN (podání společné oficiální žádosti Centru UNESCO v Paříži partnery z Německa lze očekávat v únoru příštího roku) a jejího následného hodnocení ve Výboru světového dědictví zmíněné světové organizace. Kraje a obce se zavazují ke spolupráci při propagaci, osvětě a prezentaci projektu a k organizačnímu a finančnímu zajištění nominačního procesu. Kromě obou krajů jsou na české straně zapojeny do projetu Krupka a Měděnec v Ústeckém kraji a Jáchymov, Horní Blatná, Abertamy a Boží Dar z Karlovarského kraje. 

 „Krušné hory mají bohatou hornickou minulost, která je však neprávem opomíjena. Ústecký kraj pomáhá tuto situaci změnit a podílí se na projektu, který pomůže k nominaci vybraných hornických památek na seznam světového dědictví UNESCO,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „Tato smlouva posílí spolupráci mezi dvěma kraji a šesti městy a obcemi a také se bude nadále rozvíjet koordinovaná činnost s našimi saskými přáteli v rámci úzké přeshraniční spolupráce v programu Cíl 3 /Ziel 3.“

Jedním z těchto projektů je právě probíhající projekt Sláva krušnohorského hornictví, spolufinancovaný Evropským fondem pro regionální rozvoj, prostřednictvím Programu Cíl3/Ziel 3, díky kterému bude vytvořena putovní výstava o montánní historii Krušnohoří, která bude představena v následujících dvou letech v hornických městech českého i saského Krušnohoří.

 

Podpora společné nominace byla vyslovena už zastupiteli našeho kraje v roce 2011 i následným podepsáním Společného prohlášení mezi Ústeckým a Karlovarským krajem a zmíněnými sídly v dubnu loňského roku v Jáchymově.

Kontakt:

Mgr. Zbyněk Šebesta, oddělení tiskových informací

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 742

Mob.:+420  603 192 629

             Mail:   sebesta.z@kr-ustecky.cz

1
Foto z podpisu Smlouvy o partnerství -vlevo je hejtman Oldřich Bubeníček, vedle něj hejtman Josef Novotný

2

3

4

9

10

 


 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 2.5.2013 / 2.5.2013 | Schváleno / Zrušeno: 2.5.2013 / 1.6.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém