Orientační nabídka


 

Představení projektu Euroklíč v Ústeckém kraji

foto
V Obchodním centru Forum v Ústí nad Labem se uskutečnila tisková konference ke slavnostnímu představení projektu Euroklíč v Ústeckém kraji. Jedná se o projekt, který usnadňuje život osobám se sníženou schopností pohybu. Tři bezbariérová sociální zařízení právě v OC Forum jsou vybavena Eurozámkem. Další Eurozámky jsou nainstalovány v řadě veřejně přístupných objektů Ústeckého kraje.
 

 
 

Tiskové konference se zúčastnil 1. náměstek hejtmana Martin Klika, předseda výboru pro zdravotnictví Ústeckého kraje Pavel Csonka, předseda NRZP ČR a místopředseda Vládního výboru pro ZPO Václav Krása, předseda NRZP Ústeckého kraje Jaroslav Slavík a ředitel OC Forum Michal Ešner. Závěrem tiskové konference byly předány několika přítomným lidem se zdravotním postižením Euroklíče.

 

„Jsem vděčný za zodpovědné partnery, jako je OC Forum, kteří podle přísných norem upravili svá sociální zařízení na bezbariérová, včetně instalace Eurozámků, čímž významně usnadnili každodenní život nejen lidem se zdravotním postižením, ale i seniorům a rodinám s malými dětmi. A jsem velmi rád, že se počet takových partnerů rozšiřuje, a to také díky pozitivnímu přístupu Ústeckého kraje. Do této chvíle bylo nainstalováno na jeho území 52 Eurozámků a díky významné podpoře Ústeckého kraje máme i nadále možnost pokračovat v této smysluplné aktivitě. Tímto bych rád poděkoval Ústeckému kraji, panu náměstkovi hejtmana Ústeckého kraje Martinu Klikovi a předsedovi výboru pro zdravotnictví Ústeckého kraje Pavlu Csonkovi,“ řekl Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.  „Ústecký kraj vyvíjí značné a kontinuální úsilí směrem ke zlepšení kvality života všech občanů v regionu, ať už vlastními aktivitami nebo podporou projektů, které prokazatelně přispívají k rozvoji kraje. Jedním z takových projektů je i mezinárodní projekt EUROKLÍČ a já jsem moc rád, že zde dnes budu moci předat i několik nových Euroklíčů přítomným lidem se zdravotním postižením a rozběhnout tak štafetu distribuce mnoha dalších klíčů těm občanům Ústeckého kraje, kteří jej potřebují a kterým usnadní jejich běžný život,“ řekl 1. náměstek hejtmana Martin Klika.

 

„Ústecký kraj se snaží maximálně vycházet vstříc všem skupinám občanů. Komunita lidí se zdravotním postižením je početná a je významným partnerem kraje. Jejich potřebám dlouhodobě nasloucháme a snažíme se je v rámci možností řešit,“ dodal Pavel Csonka, člen zastupitelstva a předseda Výboru pro zdravotnictví Ústeckého kraje.

 

Mezinárodní projekt Euroklíč, který vznikl v Německu, realizuje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR za finanční podpory Ústeckého kraje a Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Tento projekt pomáhá lidem se sníženou schopností pohybu ve vyspělých evropských zemích. Cílem projektu je zajistit osobám se sníženou schopností pohybu a rodičům dětí do tří let rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení, jako jsou například výtahy, svislé a schodišťové plošiny apod., Euroklíč lze použít v řadě zemí Evropy, u nás je již osazeno přes 1000 míst - na úřadech, nádražích, čerpacích stanicích, v obchodních centrech ad.

 

Kdo může Euroklíč získat? Zdarma jej může získat každý držitel průkazu TP, ZTP a ZTP/P, diabetik, stomik, onkologický pacient, člověk trpící roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou, nespecifickými střevními záněty (Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou) a močovými dysfunkcemi. Je nutné předložit občanský průkaz a průkaz TP, ZTP či ZTP/P. U těch, kteří nejsou držiteli průkazů, bude do „Evidenční karty Euroklíče“ napsáno, že patří do některé z cílových skupin.


„Uvedené cílové skupiny potřebují ke své hygieně vybavené a čisté prostředí, což prostor uzavřený Eurozámkem lépe zajistí. Systém zpřístupňuje zařízení těm, pro něž jsou určena, a brání jejich zneužívání,“ přiblížil předseda NRZP Ústeckého kraje Jaroslav Slavík.

foto
1. náměstek hejtmana Martin Klika, předseda výboru pro zdravotnictví Ústeckého kraje Pavel Csonka, předseda NRZP ČR a místopředseda Vládního výboru pro ZPO Václav Krása, předseda NRZP Ústeckého kraje Jaroslav Slavík a ředitel OC Forum Michal Ešner

foto
Místopředseda Vládního výboru pro ZPO Václav Krása s 1. náměstkem Martinem Klikou

foto

foto

foto
Předání Euroklíče

foto

foto

foto

foto


 

 


 




 
Zodpovídá: Mgr. Markéta Voleníková
Vytvořeno / změněno: 1.11.2018 / 1.11.2018
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém