Orientační nabídka


 

Představitelé kraje jednali se zástupci ohrožených nemocnic

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Představitelé kraje jednali se zástupci ohrožených nemocnic
Náměstek hejtmana Petr Fiala a radní Vladimír Záhorský se 2.5. sešli se zástupci nemocnic, chybějících na seznamu zdravotnických zařízení, která by se měla stát součástí základní zdravotní sítě neziskových zařízení.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 2.5.2006

 

Představitelé kraje jednal se zástupci ohrožených nemocnic

 

Náměstek hejtmana Petr Fiala a radní Vladimír Záhorský se 2.5. sešli se zástupci nemocnic, chybějících na seznamu zdravotnických zařízení, která by se měla stát součástí základní zdravotní sítě neziskových zařízení.

Tento seznam je součástí zákona o neziskových zdravotnických zařízeních, který Poslanecká sněmovna schválila 21. dubna. „Síť by podle zákona, který ve sněmovně protlačili poslanci sociální demokracie a KSČM, mělo tvořit 140 ze stávajících 200 nemocnic. Budoucnost těch, které se na seznam nedostaly je nejistá. I když se ve většině  nejedná o zařízení zřizovaná krajem, jejich osud nám rozhodně není lhostejný. Sešli jsem se proto s jejich zástupci, abychom projednali možné následky zákona, který by mohl destabilizovat české zdravotnictví,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Fiala.

            Podle zástupců zdravotnických zařízení zákon ve svém důsledku ohrozí tisíce pracovních míst a sníží dostupnost péče pro desetitisíce pacientů. V Ústeckém kraji se na seznam, který připravilo ministerstvo zdravotnictví, nedostalo 12 zdravotnických zařízení. „Tato zařízení nebudou mít nárok na to, aby s nimi zdravotní pojišťovny uzavřely smlouvu. Může se tak zásadně snížit rozsah péče, kterou poskytují a mohou také přijít o úhrady za ošetření pacientů, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojišťění. To by mohlo ohrozit jejich existenci a znesnadnit občanům našeho kraje přístup k lékařské péči,“ připomněl Vladimír Záhorský. Velkým problémem je podle zástupců zdravotnických zařízení, která se nedostala do seznamu, nejasnost zákona a nedostatek informací o dalším postupu. Poukazovali také na skutečnost, že seznam zdravotnických zařízení, který by měl tvořit základní síť pro poskytování péče zcela opomíjí nemocnice následné péče. „Seznam je, stejně jako celý zákon, mírně řečeno velmi podivný. Prakticky vypadla celá oblast následné péče. Myslím, že to může sloužit jako velmi názorný příklad toho, jak pečlivě autoři zákona pracovali a jak promýšleli jeho důsledky pro naše zdravotnictví,“ poznamenal Petr Fiala.   

            Zákon ještě posoudí prezident republiky Václav Klaus, pokud se ho rozhodne nepodepsat, budou o zákonu znovu hlasovat poslanci. Zákon by v případě definitivního přijetí zasáhl i do chodu zdravotnických zařízení, která jsou do seznamu zařízení tvořících základní síť zahrnuta. Musela by se v krátkém čase transformovat do nové organizační podoby takzvaných neziskových zdravotnických zařízení. „Nařízenou přeměna vybraných nemocnic na neziskové organizace přináší nucené omezení vlastnického práva bez náhrady. Rozhodující pravomoci zákon svěřuje ministerstvu zdravotnictví, ale odpovědnost za hospodaření ponechává na vlastnících nemocnic, tedy krajích a obcích. Ministerstvo by tedy nemocnice řídilo a určovalo například výši platu jejich zaměstnanců, zdravotní pojišťovny by rozhodovaly o rozsahu poskytované péče a kraj, jako vlastník a zřizovatel nemocnice by mohl pouze hradit jejich finanční ztráty. Něco takového je jednoznačně v rozporu s ústavou a dá se předpokládat, že zákonem se bude zabývat ústavní soud,“ řekl Vladimír Záhorský.

 

            Zástupci dotčených nemocnic a představitelé kraje se shodli na potřebě dalšího jednání. „Dohodli jsme se, že se opět sejdeme nejpozději po červnových volbách. Změna rozložení sil v poslanecké sněmovně bude totiž mít na další vývoj zásadní vliv. Máme zájem na zachování objemu péče poskytované občanům kraje, tedy péče poskytované ve všech nemocnicích, nejen vyjmenovaných v příloze zákona. Kraj nepřipravuje vyřazení žádných zdravotnických zařízení ze stávající sítě zdravotnických zařízení v kraji a rozhodně nebude takovou snahu podporovat ani u Ministerstva zdravotnictví,“ shrnul závěry jednání Petr Fiala.

 

Zdravotnická zařízení z Ústeckého kraje chybějící v zákoně:

 

Lužická nemocnice, Rumburk
Podřipská nemocnice, Roudnice nad Labem
Nemocnice sv. Alžběty, Louny

Nemocnice Varnsdorf

Medicina, Podbořany
Krušnohorská poliklinika, Litvínov
Remed, Meziboří
Neurologie, Jiřetín pod Jedlovou 

Nemocnice následné péče, Most (příspěvková organizace Ústeckého kraje)
Hornická nemocnice, Bílina
Nemocnice Ryjice, Ústí nad Labem (příspěvková organizace Ústeckého kraje)

Psychiatrická léčebna Petrohrad, Louny (příspěvková organizace Ústeckého kraje)

 

 

 

 

 

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 5.5.2006 / 5.5.2006 | Zveřejnit od-do: 4.5.2006-4.6.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém