Orientační nabídka


 

Představitelé Saska a Ústeckého kraje jednali o další spolupráci

g
Na pozvání hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka a na základě Společného prohlášení o spolupráci se Svobodným státem Sasko navštívila ve středu 20. dubna Ústecký kraj delegace Zemského ředitelství Sasko v čele s jeho prezidentem Dietrichem Gökelmannem. Jednalo se o pravidelné pracovní setkání ke společným oblastem spolupráce.
 

 
 

„Spolupráci se Svobodným státem Sasko považuji za velmi důležitou a přínosnou. V řadě oblastí se podařilo dále prohloubit společný a vzájemně přínosný postup, ať už v oblasti dopravy, kultury, zdravotnictví, životního prostředí či cestovním ruchu,“ zhodnotil dosavadní spolupráci v úvodu hejtman Oldřich Bubeníček.

Prezident Dietrich Gökelmann rovněž přivítal pravidelná setkávání nad společnými problémy a dodal: „Témata, která dnes chceme prodiskutovat, jsou velmi důležitá a jsem potěšen, že řešení společných projektů a styčných oblastí probíhá na konkrétní osobní úrovni mezi pracovníky zemského ředitelství a krajského úřadu.“

V oblasti zdravotnictví vešlo od ledna v účinnost ujednání mezi Saskem a Ústeckým, Libereckým a Karlovarským krajem o přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb.

V cestovním ruchu proběhlo společné jednání samospráv na obou stranách hranic o údržbě turistických a běžeckých tras včetně značení hřebenové trasy. Při provozu cyklostezky funguje úspěšně již několik let společný marketing, rozvíjí se dále spolupráce mezi Českým a Saským Švýcarskem.

Při hodnocení přeshraničních dopravních spojení byla konstatována jejich plná funkčnost. Partneři ze Saska byli seznámeni s výhodami rekreační vlakové a lodní dopravy a s výhodami integrace dopravy. Ústecký kraj se společně se Saskem angažuje při přípravě projektu vysokorychlostní tratě Praha – Drážďany.

Styčnou oblastí v resortu životního prostředí je obnova lesů Krušných hor. Hovořilo se též o přeshraniční migraci jelení zvěře, která ničí lesní porost. V lokalitě Krušných hor také funguje projekt obnovy rašelinišť a podpory lokalit s výskytem tetřívka. Začíná se prohlubovat lokální spolupráce v oblasti regionálních potravin. Nadále je věnována společná pozornost čistotě řeky Labe.

Krušnohoří je v poslední době středem pozornosti díky nominaci na zápis do seznamu UNESCO. Saská strana dočasně nominaci stáhla s cílem připravit projekt tak, aby nominace byla úspěšná. Jednat se o tom bude v příštím roce.

Němečtí sousedé předali pozvání na zemské cvičení krizového řízení v roce 2018, kterého se zúčastní také složky Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje.  

Představitelé zemského ředitelství a kraje v závěru konstatovali, že spolupráce deklarovaná ve společné dohodě se úspěšně přenáší do praxe. Partneři v Sasku sledují i problematiku těžby uhlí a rekultivací v našem kraji a prezident Gökelmann pozval hejtmana Bubeníčka na prohlídku rekultivovaných území po těžbě uhlí v Sasku.

Za saskou stranu se vedle Dietricha Gökelmanna jednání zúčastnila vice prezidentka Zemského ředitelství Sasko Carolin Schreck a vedoucí pracovníci ředitelství. K hejtmanu Oldřichu Bubeníčkovi se na část jednání připojil ředitel úřadu Milan Zemaník a dále vedoucí jednotlivých odborů.

Po společném jednání delegací kraje a zemského ředitelství na krajském úřadě v Ústí nad Labem zavítali hosté ze Saska do Bíliny a navštívili Podkrušnohorské muzeum na Mostecku.

g
Oldřich Bubeníček (vlevo) vítá Dietricha Gökelmanna

g
Zprava: Prezident Zemského ředitelství Sasko Dietrich Gökelmann, viceprezidentka Caroli Schreck, tlumočnice Petra Polesná, hejtman Oldřich Bubeníček a ředitel KÚÚK Milan Zemaník při úvodním jednání

g

 

g
Společné jednání k jednotlivým oblastem spolupráce

g
Zleva: Uwe Svarovski, zástupce vedoucího odboru pro životní prostředí, Annett Oertel, vedoucí odboru přeshraniční spolupráce a záležitostí EU, prezident Dietrich Gökelmann, viceprezidentka Carolin Schreck, Helmut Koller, vedoucí odboru vnitřních záležitostí, sociálních věcí a zdravotnictví a Godehard Kamps, vedoucí odboru infrastruktury

 

 

g
Zleva: Marcel Kucr, pracovník krizového řízení, Jiří Válka, vedoucí oddělení cestovního ruchu, Jindřich Franěk, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství, Monika Zeman, zástupce ředitele KÚÚK a vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství, hejtman Oldřich Bubeníček, tlumočnice Petra Polesná, Petr Severa, vedoucí odboru zdravotnictví a Radek Spála, vedoucí odboru kultury a památkové péče

foto
Prohlídka Podkrušnohorského technického muzea v okrese Most

foto
Seznámení se s historií zpracování uhlí v severočeském regionu

foto

foto

foto

foto


 

 


 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 20.4.2016 / 20.4.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém