Orientační nabídka


 

Preventivní akce na dálnici prospěla řidičům

ee
Dne 20. září proběhla na dálnici D8 akce nazvaná „Den pro kamiony" aneb „Pokuta nebo BUM-BÁC“. Byla zaměřená vyloženě na prevenci s cílem přesvědčit řidiče (zejména kamionů, ale i autobusů a dalších), jak je důležité a užitečné mít při jízdě zapnutý bezpečnostní pás. V tomto rozsahu byla první na území celé ČR.
 

 
 

Příslušníci Dálniční policie ČR zastavovali všechna vozidla, jejichž posádka nebyla připoutána a nebo řidič telefonoval za jízdy. Po předložení a kontrole dokladů bylo řidiči nabídnuto, zda je ochoten zaplatit pokutu (až 2 000 Kč) a nebo záležitost vyřešit domluvou a absolvováním testu na simulátoru nárazu. Většina řidičů je přesvědčena, že poutání ve velkých vozidlech je zbytečnou záležitostí, protože kamion hned tak něco nezastaví.

V době od 9.00 do cca 15.15 hodin bylo kontrolováno celkem 41 řidičů kamionů, 4 řidiči autobusů, 7 řidičů osobních aut a 12 spolujezdců. Všichni raději volili simulátor nárazu (náraz v rychlosti 30 km/hod. na pevnou překážku) a krátké povídání s pracovníkem BESIP. Řada z nich využila nabídku na seznámení s platnou legislativou (nečastěji doby řízení a bezpečnostní přestávky, ADR, zákaz jízdy o svátcích, poutání nákladu apod.) a objasnění některých dalších záležitostí.

Až na ojedinělé výjimky měla akce kladný ohlas - většina kontrolovaných poprvé v životě  takový test absolvovala, řada z nich byla překvapena sílou nárazu v tak relativně malé rychlosti.

Zástupci BESIP ÚK touto cestou děkují všem, kteří se na této preventivní akci podíleli. O vydařený průběh této preventivní akce se zejména zasloužilo dálniční oddělení Dopravní policie ČR, Krajskému ředitelství policie Ústeckého kraje a Odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje, který akci zafinancoval. Akce se zúčastnili zástupci AUTOBAHN POLIZEI Dresden a Správy a údržby silnic a dálnic Řehlovice. Akce sklidila zájem sdělovacích prostředků, dále některých odborníků v dopravě a autoškol a podpořilo ji i vedení BESIP Ministerstva dopravy.

c

d

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 21.9.2011 / 21.9.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém